Mersin’de liman işçileri direnişte (14-01-2009)

İşçiler hiçbir şekilde yılmıyorlar ve örgütlülüklerini her gün daha da güçlendiriyorlar. Ayrıca limanda işten atılmayan işçilerle de çok güçlü dayanışma içerisindeler. Her gün limanın A kapısı önünde bekliyorlar ve iş çıkışındaysa içerideki işçileri sloganlarla karşılıyorlar. Çalışan işçiler ise mesai bitiminde kendilerini sloganlarla karşılayan işçileri selamlayıp sloganlarla karşılık veriyorlar ve direnen işçilere katılıyorlar. Biz de DİP-Girişimi olarak GENÇ-SEN’le beraber 15 Ocak’ta işçilerin haklı direnişine kitlesel bir destek verdik.

Saat 16:30’da limanın girişinde toplanan ve buradan Mersin limanının A kapısı önüne ilerleyen destekçiler sık sık “yaşasın sınıf dayanışması”, “liman işçisi yalnız değildir”, “sendika limana girecek başka yolu yok” sloganlarını attılar.

Öğrencileri gören TÜMTİS’li işçiler hemen bir araya gelip öğrencileri alkış ve sloganlarla karşıladılar. Öğrencilerin de TÜMTİS’li direnişçilerin aralarına katılımıyla 150 kişi olan kitle bir anda canlandı. Öğrencilerin hazırladıkları liman işçilerinin sorunları ve sendikalaşma konulu bir skeç oynandı. Oyun sonrası çekilen halaylar ve söylenen şarkılar işçilere moral verdi. Öğrencilerin katılımıyla güçlenen direnişe polis işçi temsilcileriyle görüşerek müdahale etmek istedi. Polis TÜMTİS temsilcilerine; yaptıklarının yasal olmadığını, hava karardığında bu şekilde eylem yapmanın yasak olduğunu, ayrıca öğrencilerin burada olmaması gerektiğini söyledi. TÜMTİS temsilcisi de bu direnişin yasal olduğunu, başka birçok eylemin de akşam yapıldığını ve anayasal hakların kullanıldığını, öğrencilerin ise buradaki desteklerinde bir sorun olamadığını söyledi. Tartışma yaklaşık 40 dakika sürdü ve polisin öğrencilere yönelik sert ve provokatif tavırları dikkat çekti. Tekrar toplanan TÜMTİS’li işçiler öğrencilerle birlikte ortalama 200 kişi oldu. Ardından “baskılar bizi yıldıramaz”, “vur vur inlesin MIP dinlesin”, “sendikal hakkımız engellenemez”, “işçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “sendika limana girecek başka yolu yok”, “AKAN-SEL işçisi yalnız değildir”, “direne direne kazanacağız” sloganlarını attılar. Yapılan konuşmalardan sonra kitle haklı mücadelemizi kazanana kadar her gün burada direneceğiz deyip kitle eylem yerinden ayrıldı.