Kürde miting yapmak yasak! (08-12-2007)

Tertip komitesi adına basın açıklaması yapan Çiçek Arıç konuşmasında "Mitingin yasaklanması, devletin Kürt sorunu karşısındaki inkar ve imha politikalarındaki ısrarı ve çözümsüzlüğünün geldiği boyutu göstermesi bakımından ibret vericidir" diyerek yasakçı zihniyetin sahiplerinin "AKP hükümeti, Genelkurmay ve savaş çığırtkanlığı yapan medya'dır, tüm siyasi iktidar mekanizması" olduğunu vurguladı. "Devlet, yasakçı zihniyetinden vazgeçmelidir. Yasaklar ne Kürt halkının ne de bizlerin mücadelesi önünde engel olamaz, olmayacaktır. Bundan sonra olacak her fiili durumun sorumlusu, bu yasak kararını alanlara aittir. Bizler sokaklarda ve alanlarda kardeşlik çağrılarını söylemekte bu zamana kadar ısrar ettik, bundan sonra da ısrar edeceğiz." diyerek konuşmasına devam eden Arıç konuşmasını: "Bu ses yasaklarla bastırılamaz. Emekçi halklarımızın birbirlerine elini uzattığı, şoven, ırkçı saldırı planlarına inat kardeşleşme mücadelesinin birlikte omuzlandığı bir coğrafya için inadına kardeşlik inadına mücadele diyoruz" sözleriyle noktaladı.

{youtube}w9GS9fZAm48{/youtube}

Basın toplantısında tertip komitesinden ve katılımcı kurumlardan söz alan temsilciler yasaklamayı kınadılar. Devrimci İşçi Partisi Girişimi adına söz alan Sungur Savran şöyle konuştu: "Bugün devletin çeşitli suçlarla kirlenmiş eli Gazi'de Sarıgazi'de, Okmeydanın'da, Bağcılar'da sayısız Kürt gencinin ağzına kapandı. Sayısız Kürt anasının ağzına kapandı, sayısız Kürt erkeğinin ağzına kapandı. Bir miting yapmak insanların teker teker değil, kolektif olarak, örgütlü olarak düşünce özgürlüklerini, ifade özgürlüklerini kullanmasıdır.Biz orda slogan atarken, hep birlikte aynı fikri savunuyor olacaktık. Fikir özgürlüğünü tamamen ayaklar altına almıştır bu devlet yeniden ve yeniden bu soruna nasıl yaklaştığını göstererek suçüstü yakalanmıştır."  Aynı hafta sonu Türkiye'nin 3 büyük kentinde de miting olduğunu belirten Savran bir tek Kürtler ve Kürtlerle dayanışma içinde olan sosyalistler ve kitle örgütleri yaptığında mitingin yasaklandığını vurguladı. Tayyip Erdoğan'ın dağdakilerle ilgili sözlerini hatırlatan Savran "sen şehri dağa çeviriyorsun" diyerek Erdoğan'ın ve AKP'nin Kürt sorununa yönelik tutumunu ve ikiyüzlülüğünü eleştirdi. ABD ve AB emperyalizmiyle hükümet ve silahlı kuvvetlerin Kürt sorunu bağlamında gerici bir cephe oluşturduğu tespitini yapan Savran, bu cephenin bir gün mutlaka Kürt halkının emekçilerle buluşmasıyla yarılacağını söyledi.

Açıklamaya şu kurumlar katıldı: DTP, DİP-Girişimi, EHP, ESP, EMEP, SDP, SODAP, TÖP, Köz Gazetesi, , Anti-Kapitalist, Proletaryanın Kurtuluşu, BEKSAV, Limter-İş, Tekstil-Sen, EKD, MKM, Demokratik Emek Konfederasyonu, Özgür Demokratik Alevi İnisiyatifi, ÖYH, DÖKH, Göç-Der, Yakay-Der, Gökkuşağı Kadın Derneği, Arzela, Lotus, GKM. Toplantıya HKM ve Ezilenlerin Kurtuluşu