Kent A.Ş. işçisinin Ankara yürüyüşü başladı (18-09-2009)

kentas170909.jpgİşçiler mücadeleyi kazanımla sonuçlandırabilmek için eylem biçimlerini değiştireceklerini, sertleştireceklerini ve 10 Eylül'e kadar işe geri alınmadıkları takdirde İzmir'den Ankara'ya CHP Genel Merkezi'ne yürüyeceklerini Karşıyaka Belediyesi çözümsüzlükte ısrar ettikçe vurgulamışlardı. İşçiler işlerine sahip çıkma kararlılıklarını 16 Eylül sabahı 11:00'de Karşıyaka Belediyesi önünden başlatılan yürüyüşle bir daha gösterdiler. Sendikalar ve siyasi partiler toplandıktan bir müddet sonra CHP'li belediye önüne yol boyunca taşıyacak ve giyecek oldukları "İşten Çıkarılan Kent AŞ işçileri İzmir-Ankara Yürüyüşü - DİSK/Genel İş" yazılı pankart ve önlükleriyle gelen Kent AŞ işçileri burada toplanmış kitle tarafından "Kent AŞ işçisi yalnız değildir", "Kent AŞ işçisi direnişin simgesi" sloganları ve alkışlarla karşılandı. İşçiler yola koyulmadan önce sendika aracından konuşma yapan Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici yürüyüşün sadece bir işe dönme yürüyüşü değil işsizliğe, yoksulluğa, krize karşı bir yürüyüş olduğunu vurgularken, sonrasında mikrofonu alan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, CHP'li Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan'ın belediyeyle sendikacıların pazarlık yaptığını iddia eden açıklamalarını hedef tahtasına oturttu ve eğer böyle birşey olduysa Belediye Başkan Yardımcısı'nın bunu açıklamasını istedi. 

Yürüyüşe KESK'li emekçiler ve arasında DİP Girişiminin de bulunduğu SDP, ESP, TKP gibi kurumlar destek sundular. Yürüyüşte sık sık "Kent AŞ işçisi direnişin simgesi", "Kent AŞ işçisi yalnız değildir", "Zafer direnen emekçinin olacak",  "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın Ankara Yürüyüşümüz" sloganları atıldı. Belediye önünden Karşıyaka Çarşısı'na geçen yürüyüş Alaybey'e ulaştığında işçiler aileleriyle vedalaştı. Yürüyüş boyunca yollarda kornayla, evler ve sokaklarda alkışla işçilere yoğun bir destek vardı. Bayraklı'dan geçen kitle yürüyüşe ilk günün varış noktası ve konaklama yeri olan Bornova Kipa yanındaki yeşil alana doğru devam etti. 

15 Ekim günü Ankara'da olacak şekilde yürüyüş planı yapan işçiler Uşak, Afyon, Eskişehir güzergahını izleyerek hergün 20 kilometre yürüyerek Ankara'ya ulaşacaklar.