İzmir Kent A.Ş. işçisi direniyor (28-05-2009)

Karşıyaka Sahil Anıtı önünden Karşıyaka çarşısına yönelen kitle, utangaç CHP destekçisi gruplar dışında sınıf mücadelesi sloganları ve CHP karşıtlığını öne çıkaran sloganlar attı, özellikle çarşıda insanlara CHP'yi teşhir amacıyla "Grev, İşgal, Direniş", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganlarının yanısıra "Ne AKP Ne CHP Kurtuluş Devrimde Sosyalizmde", "CHP elini ekmeğimden çek" ve "CHP İşçiye Hesap Verecek" sloganları öne çıkarıldı.

DİSK Başkanı: "CHP İyi, Karşıyaka Belediye Başkanı Kötü"

Karşıyaka Belediyesi'nin bir holding plazasına benzeyen binası önüne gelindiğinde ilk konuşmayı yapan Genel İş Genel Başkanı Erol Ekici işçiler işlerine dönünceye kadar eylemlerini sonlandırmayacaklarını, direneceklerini söyledi. Ancak Ekici sonrasında Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'a Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu örnek alması gerektiğini söyledi, Genel İş genel başkanına göre taşerona karşı tutum alan Kocaoğlu'nu çıkardığı işçileri taşerona alabileceğini söyleyen Durak örnek almalıydı. Burada yanlış anlaşılmaya mahal vermeden hemen vurgulamak gerekir ki İzmir'de yaşayan hatta yaşamasa bile ziyarete geldiğinde büyük ihtimalle Konak Meydanı'nı gezmiş olan bir insan bu Ocak-Mart ayları arası hemen meydanın sağındaki Büyükşehir Belediye Binası önüne baktıysa derme çatma çadırlarında Büyükşehir'den, Vira ve Kürşat adlı taşeron şirketlerdeki işlerinden atılan ve buna açlık greviyle direnen işçileri görebilirdi. Hatta destek ziyaretine gittiğinde Büyükşehir Belediyesi'nin polis desteği ve zabıtası vasıtasıyla soğukta o derme çatma naylon çadırı bile defalarca dağıtmasından birine denk gelebilir, işçilere ve desteğe gelen devrimciler, sosyalistlere de polisin saldırtıldığını görebilirdi.

Sözü günlerdir İzmir'de belediyenin kapısını aşındıran DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi aldığındaysa işçileri mücadeleye sevk edecek bir konuşma değil, sahiplendiğinden olacak CHP'ye sitem eden bir konuşma yaptı. CHP'nin programından cımbızladığı bir cümleyi okuyan ve Durak'ın buna aykırı davrandığını iddia eden Çelebi 29 Mart yerel seçimlerinde "emekten yana", "soldan yana" ilan ederek desteklerini açıkladıkları (DİSK açıklamasında CHP'nin İzmir'i anasının aksütü gibi hak ettiğini bile söylemişti) CHP'nin seçim sonrasındaki 1 ayda niye işçi düşmanı kesildiğini anlayamadığını, verdikleri desteğin karşılığını istediklerini söyledi. Bu konuşma sıksık "Ne AKP Ne CHP Kurtuluş Devrimde Sosyalizmde", "CHP elini işçilerden çek" sloganlarıyla kesildi.

Aynı anlarda sendikanın ses aracından attırılan sloganların hala daha sadece AKP karşıtlığı vurgulu olması, işçilere sendikalarını sermayenin bir kanadıyla uzlaşmaya çalışan bürokrasinin tahakkümünden kurtarmaları gerektiğini söyler gibiydi. Çelebi konuşmasının sonunda Cevat Durak işçileri geri almazsa 15-16 Haziran eylemini DİSK olarak merkezi şekilde İzmir'de yapacaklarını ekledi.