İsyanın içinden notlar (4): 6. gün (Savas Mihail - EEK - 11-12-2008)

Yüzden fazla okul ve üniversite işgal altında. Orta öğretim öğrencilerinin gösterileri sabah saatlerinde, Atina’nın pek çok mahallesinde başladı, polis karakollarına saldırıldı ve kamu binaları işgal edildi. Katil ve adı kötüye çıkmış avukatı Kouyas’ın provokatif bir tutumla kurbanı davranış bozukluğu olan bir holigan gibi göstererek ona kara çalmaya çalışması ve polisin suçu bir kaza gibi göstermeye kalkışması kitlelerin duygularında ve isyanında yeni bir sıçrama yarattı. Öğleden sonra binlerce genç yeni bir gösteriyle Atina’nın merkezini doldurdu, yarın da bir başkası düzenlenecek.

İsyan Atina dışında da yayılarak bütün ülkeyi içine çekiyor; Güney’deki Lakonya gibi geleneksel olarak muhafazakâr bölgelerde dahi gösteriler düzenleniyor.

 

Moskova’dan Buenos Aires’e, Tokyo ve İstanbul’dan Barselona’ya, Madrid’e, Roma’ya, Bolonya’ya, Paris’e, Grenoble’ye, Kopenhag’a, Stokholm’e, vs. kadar birçok yerde uluslararası dayanışma eylemleri yapıldığı haberleri burada coşkuyla karşılanıyor. Buna karşılık Avrupa burjuvazisi ve medyası Yunan isyanının diğer Avrupa ülkeleri üzerinde bulaşıcı etki göstermesinden büyük endişe ve korku duyuyor. Özellikle Fransız burjuvazisi ve bizzat Sarkozy korkularını ifade ettiler. Minute gazetesi, bu kez Yunanistan’dan başlayacak yeni bir Mayıs 1968 tehlikesi olduğunu yazdı. Financial Times, Yunanistan’daki isyanın “Avrupa Birliği için olağandışı bir durum” olduğunu belirtti…

 

Yunanlı ortaokul gençlerinin dediği gibi, “En kötü kâbuslarını gerçeğe dönüştürelim!”

 

Savas Mihail – EEK (Yunanistan)

 

11 Aralık 2008