İsyanın içinden notlar (11): 13. gün (Savas Mihail - EEK - 18-12-2008)

Sol örgütlerden oluşan 50.000 kişilik muazzam bir yürüyüş Atina’yı sarstı. ADEDY’nin (Ulusal Kamu Çalışanları Federasyonu) iş bırakma eylemi ve ülkenin hastane emekçilerinin 24 saatlik greviyle örtüşen bu yürüyüş 18 Aralık ulusal mücadele gününün başarısının kanıtıydı. (Dün gerçekleştirilen Stalinist KKE’nin yürüyüşüne ise, KKE’nin kendi açıklamasına göre, 7000’e yakın kişi katılmıştı.)

Ulusal Sağlık Hizmeti’nin çökertilmesine karşı mücadele eden hastane emekçileri sabahın erken saatlerinde Sağlık Bakanlığı’nı kuşattılar. Emekçiler halka ücretsiz kamu sağlık hizmeti talep eden, özelleştirmelere ve genç Aleksis Grigoropoulos’un ölümden sorumlu olan polis baskısını lanetleyen sloganlar atarak öğlene kadar burada kaldılar. Daha sonra Atina Üniversitesi’nin önünden başlayan ortak yürüyüşe katılıp, Omonio Meydanı’ndan geçerek Sintagma Meydanı’ndaki Parlamento’ya gittiler.

Yürüyüş dört saat kadar sürdü. Sintagma Meydanı’ndaki Parlamento’nun önünde gençler daha önceki bir gösteride yakılmış olan büyük Noel ağacının yerine Atina’nın sağcı belediye başkanı tarafından konulan yenisini yakmaya kalkışınca polis ile çatışmalar çıktı. Sokak çatışması önce Üniversite Bulvarı’nda sonra devletin baskıcı güçleri tarafından abluka altına alınan işgal altındaki Hukuk Fakültesi civarında devam etti. Hukuk Fakültesi’nin çatısından caddedeki polislere saldıran öğrencilerin görüntüsü CIA’nin baskılarıyla kurulan albaylar cuntası zamanında 1972’de gerçekleşen benzer bir olayı hafızalarda canlandırdı.    

Sabah Atina büyükşehrinin işçi sınıfı semtlerinden Peristeri’de dün 16 yaşında bir başka erkek çocuğun (PAME/KKE’nin önde gelen bir üyesinin oğlu) polis tarafından elinden vurulduğu haberi duyuldu. Bugün öğleden sonra Peristeri’de kitlesel bir protesto gösterisi yapıldı. Gösteri KKE tarafından örgütlendi ancak partimiz EEK’nin de aralarında bulunduğu diğer sol örgütler de eyleme katıldı.

Akşam saatlerine doğru OTOE’nin (Banka Çalışanları Federasyonu) genel merkezinde 15 sınıf mücadeleci sendika temsilcisinin katıldığı bir toplantı yapıldı ve tatil döneminden hemen sonra sol görüşlü öğretmen Nikos Temboneras cinayetinin yıldönümü olan 9 Ocak 2009’da greve çıkabilmek için hazırlık yapma kararı alındı.   

Atina Hukuk Fakültesi’ndeki bir öğrenci meclisi sağcı katiller hükümetinin devrilmesine kadar işgal ve gösterilerle mücadeleye kesinti vermeden devam etme kararı aldı.

GSEE genel merkezini işgalleri altında tutan işçiler ve gençler yürüyüşe katıldı ve daha sonra bir işçi meclisi oluşturarak gelecekte yapılacak eylemleri tartıştılar. İşgalciler “Genel İşçi Konfederasyonu”nu “İsyandaki Genel İşçi Meclisi”ne (Yunanca kısaltılması aynıdır: GSEE) çevirerek genel merkeze ve kendilerine yeni bir isim vermiş oldular. PASOK, tabii ki, Stalinistler ve ne yazık ki parlamento dışı solun bir bölümü işgali anarşistlerin  ve EEK’li Troçkistlerin bir macerası olarak itham ediyor.  

Ve biraz da spor haberleri: bugün favori takımım Olimpiyakos Alman Hertha takımını Pire’deki Karaiskaki stadyumunda yendi; maç boyunca yine, bugünlerde bütün futbol maçlarında olduğu gibi, taraftarlar “sevgili” polisimize yönelik Yunanistan’daki en popüler sloganı durmaksızın bağırdılar : “Aynasızlar, Domuzlar, Katiller!”

La Luta continúa

¡Venceremos!

Savas Mihail, Atina, 18 Aralık 2008