İstanbul'da Tekel işçileriyle dayanışma eylemi (26-12-2009)

Şişli'deki Cevahir Alışveriş Merkezi önünde toplanan yaklaşık bin işçi, pankartlar ve dövizlerle AKP Şişli İlçe Binası'na doğru yürüyüşe geçti. İşlerine sahip çıkmak için günlerdir eylemler yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye işçileriyle, haftalardır belediye önünde direnen Esenyurt Belediyesi işçilerinin de katıldığı eylemde "sınıf dayanışması" şiarı ön plana çıktı. Eyleme DİP-Girişimi, EMEP, ÖDP gibi siyasi partiler de destek verdi.

Yürüyüş boyunca "TEKEL İşçisi Yalnız Değildir", "Hepimiz Tekel İşçisiyiz", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "İşçiye Kalkan Eller Kırılsın", "Genel Grev Genel Direniş" sloganları atan işçileri, çevrede bulunanlar alkışlarla destekledi.

AKP binasının önüne gelindiğinde basın açıklamasını Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak okudu. Büyükkucak, işçi ve emekçilerin durumundan hükümetin sorumlu olduğunu belirterek, ""Hak aramak ne zamandan beri suç? Emniyetin görevi hak arayanlara gaz ve su sıkmak değil, onları korumaktır" diye konuştu.
 
4-C statüsüyle işçilerin örgütsüz, belirsiz ve düşük ücretli bir çalışma yaşamına sokulacağına dikkat çeken Büyükkucak, "Tekel işçileri güvenceli, kadrolu ve örgütlü çalışmak istiyor" dedi.
 
Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun aldığı karar gereği bu eylemin her cuma tekrar edileceğini söyleyen Büyükkucak'ın sözleri, işçiler tarafından "4 Cuma Yetmez, Genel Greve" sloganlarıyla kesildi. Büyükkucak'ın sözleri "Sessiz kalmayacağız, kardeşlerimizi tek başına bırakmayacağız. Yaşasın işçilerin birliği" şeklinde son buldu.

tekelistanbul20091225.jpg