İstanbul'da Boykot mitingi (06-09-2010)

BDP, ESP, SDP, SODAP, DÖH, DÖKH, KÖZ, Partizan ve Devrimci İşçi Partisi Girişimi tarafından kurulan ve bir süredir bildiri, afiş ve stant çalışmalarıyla emekçileri ve ezilenleri referandumu boykot etmeye çağıran Ezilenlerin ve Emekçilerin Boykot Cephesi'nin düzenlediği miting yağmura rağmen coşkulu geçti. Özgürlük ve sosyalizm mücadelesinde düşenler için yapılan 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan mitingte ilk olarak tertiip komitesi adına Hülya Yer bir konuşma yaptı. Konuşmasında AKP'nin referandum paketinde Kürtlerin, işçilerin, işsizlerin, gençlerin ve kadınların yer almadığını, hayırcı cephenin de bu kesimleri dikkate almadığını söyleyen Yer, "bu oyunu hep birlikte bozalım ve sandığa gitmeyelim" dedi. 

Yer'in konuşmasının ardından Boykot Cephesi'nin bileşenlerinin temsilcileri tek tek sahneye çağrıldı. Temsilcilerin kitleyi selamlamasının ardından cephe adına Figen Yüksekdağ bir konuşma yaptı. Aynı anda İstanbul'da iki miting yapıldığını hatırlatan Yüksekdağ, 12 Eylül'le sözde hesaplaşan AKP'nin Kazlıçeşme'de evet mitingi düzenlediğini belirtti. Çağlayan'da ise 12 Eylül düzenini değiştirecek gerçek iradenin toplandığını söyleyen Yüksekdağ, "Burada toplanan emekçiler 12 Eylül'ün asıl hedefiydi. Buradaki anaların çocukları cezaevine girdi, işkenceler gördü. Buradaki halkın dili yasaklandı, buradaki halkın siyasi temsilcilerinin ellerine kelepçe vuruldu. Buradaki halk, açlığa yoksulluğa mahkum edildi. Bu nedenle bu halk, buradaki irade 12 Eylül'de sandığa gitmeyecek" şeklinde konuştu.

Mitingin ana konuşmasını ise BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş gerçekleştirdi. Konuşmasına "Umut var demek için yollardayız. İşte Türkiye'nin Kürtleri, Alevileri, kadınları, çocukları, biz tek ve çaresiz değiliz." sözleriyle başlayan Demirtaş şunları söyledi: "Çünkü faşizme teslim olmamış tek güç olarak meydandayız. Ne diyorlardı, şöyle olmazsanız, bertaraf olursunuz, biz de dedik, siz Evet'i de Hayır'ı da sandıktan çıkarabilirsiniz, elbette bir sonuç çıkacak, ama evet de hayır da çıksa, Türkiye'de demokrasi, özgürlük mücadelesinin bir tek kararlı gücü olacak, o da boykot gücü olacak. Demokrasi mücadelesinin lokomotifi boykot cephesi olacak. Evet ya da hayır çıkarsa kıyamet kopar diyorlar, biz de halka diyoruz ki, sakın korkmayın çünkü boykot cephesi var."

Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'a miting alanından seslenen Demirtaş şöyle konuştu: "Bu halkı artık kandıramayacaksınız çünkü bu halkın kendi öz gücü ortaya çıktı. Artık riyakârlıklara ve savaşa Edî Bes e diyen bir halk var ve sizi ancak bu güç durduracak. Sizin Evet ile Hayır'ınız arasında hiçbir fark yok. Sizin bu durumunuz ile Kenan Evren zihniyeti arasında hiçbir fark yok." Kenan Evren'in ruhunun Erdoğan'ın arkasında dolaştığını vurgulayan Demirtaş şöyle devam etti: "Tayyip Erdoğan Kenan Evren ruhunun ömrünü uzatmaya çalışıyor. 12 Eylül anayasası artık bu ülkeye dar geliyor. Bu ruha Fatiha okunması gerekirken, Tayip Erdoğan elinden tutmuş ve ayağa kaldırmaya çalışıyor. Buna karşı boykot duracağız."

Demirtaş'ın konuşmasının ardından miting müzik dinletisiyle sona erdi. 

istanbul20100905.jpg