Edirne Genç-Tekstil işçilerinin mücadelesi sürüyor (25-05-2009)

Teksif sendikası konuyla ilgili hukuki süreci başlatmış bulunuyor. Neredeyse 2 gün boyunca işçilerin atölyeye kapatılması ve aralıksız çalıştırma gibi insanlık dışı koşullarla üretimi devam ettiren Türkmen Holding ise resmi olarak "işveren" konumunda olmamasına rağmen, Genç Tekstil atölyesini kuran Mehmet Demir ve Murat Bulu'ya sahip çıkarak işçilerin alacaklarını kendi Holdinglerinin karşılayacağını belirterek, aradaki karanlık ilişkiyi resmen ortaya koymuştur.

Teksif sendikası ile Türkmen Holding'in işçilerin alacakları konusunda görüşmeleri devam ediyor. Diğer taraftan Türkmen Holding'in konuyu bir pazarlık olarak ele aldığı ve işçilerin toplam alacağı olan 250 bin TL'yi mümkün olduğunca azaltmak istemesi de Teksif yöneticilerinden edindiğimiz bilgiler arasında. Kanuni olarak ödenmesi zorunlu olan ihbar tazminatı ve ödenmeyen sigortalar ise bu miktarın dışında.

21 Mayıs Perşembe günü Edirne'de yapılan basın açıklamasında, Edirne Valiliği ve Cumhuriye Savcılığı göreve çağrıldı.

‘'Saygıdeğer basın mensupları;

     Saygıdeğer Edirneliler.

     Edirne'de bugün işçiler,emekçiler iki önemli trajedi yaşamaktadır.Edirne'nin 16 km doğusunda Genç Tekstil'de , Edirne'nin 13 km batısında Edirne Giyim Sanayii'nde işçilerin hakları gasp edilmektedir.

     Genç Tekstilde dünyanın en büyük şirketlerinden Wal Mart'a ve İngiliz Marks & Spencer'a üretim yapan işçiler yaklaşık 5 aylık ücretleri ödenmeden kölelik koşullarında çalıştırılmış,12 Mayıs günü kaderleri ile baş başa bırakılmıştır.

     Genç Tekstil işçileri ücretleri ödenmeden , sigorta yapılmadan , vergileri ödenmeden ve aralıksız çalışma süreleri 50 saate varacak şekilde nasıl çalıştırılmıştır?Bu şirkete üretim yaptıran dünya devi markaların nasıl tüm bunlardan haberi olmamıştır?Üretilen ürünlerin kalitesini denetleyen , kırılan iğneleri bile işçilere maliyetlendiren bu markalar, işçilerin alacakları için neden sessiz kalmıştır?

    Genç Tekstil , Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında değildir.Genç Tekstilde iş ilişkileri T.C. Anayasası ve yasalarının dışında devam etmiş, devletin ilgili kurumları ise bunu görmemiş , görmek istememiştir.Yaşananlar bu açıdan düşündürücüdür.

    Aynı durum Edirne Giyim Sanayii'nde de yaşanmaktadır.İşveren , Edirne Giyim Sanayii'nde kurmak istediği kuralsız düzene engel olarak gördüğü sendika hakkını tasfiye etmeye kalkmıştır.İşçileri işten atma tehdidi ile sendikadan zorla istifa ettirmiştir ve şimdi de yasalara uygun olarak devam eden grevi kaldırmak için mahkemeye müracat etmiştir.

   Şimdi buradan soruyoruz:

  Sayın Edirne Valisi !

   Edirne'de işçi hakları açıkça gasp edilmekte , Edirne Giyim Sanayii'nde sendikal sistem yıkılmaya çalışılmaktadır.Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

   Sayın Cumhuriyet Başsavcısı !

   Genç Tekstil'de işçiler yasadışı koşullarda çalıştırılmış , hakkını arayan işçilere işveren tarafından silah çekilmiştir.Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Sayın Cumhuriyet Başsavcısı !

Edirne Giyim Sanayii'nde iki haftada 450 sendika üyesi işçi , noter paraları işveren tarafından ödenerek ve notere bizzat gönderilerek sendikadan istifa ettirilmiştir.Edirne Giyim Sanayi işvereni mülkiyeti kamuya ait olan bir araziye kamera yerleştirip grev gözcülerini ve sendika yetkililerini izlemekte ve kaydetmektedir.İşveren , 1 Mayıs'a katılanları izletip zorla izne göndermiş ayrıcada bu kişilerin 2 haziran günü işten atılacağını şimdiden ilan etmiştir.Edirne Giyim işvereni yıllardır hamile kalan işçileri işten atmakta , doğumdan sonra da asgari ücretle işbaşı yaptırmaktadır.

Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Biz Edirne Genç Tekstil işçileri , Edirne Giyim Sanayi işçileri , Türk-İş , DİSK , KESK üyesi sendikacılar ve emeğin yanında yeralan Edirneliler olarak , Edirne'de sendikal hakların gaspedilmesine ve işçilerin kölelik koşullarında çalıştırılmasına izin vermeyeceğiz.

Basını ve Devlet görevlilerini konuyla ilgili duyarlı olmaya davet ediyoruz"

Edirne Giyim Sanayii'ndeki grevin kaldırılması için patron tarafından açılan mahkemenin ilk duruşma tarihi 5 Haziran 2009 da yapılacak. Edirne'de işçi sınıfını doğrudan ilgilendiren bu iki başlığın aslında tek bir mücadele alanı olduğu ortadadır. Bizler bu mücadelenin sonuna kadar sürdürücüsü ve öznesi olarak sürecin başından itibaren vardık, varız, varolacağız. İşçi sınıfı, ödün vererek değil mücadele ederek kazanacak. Edirne'de gerçekleşecek olan bu mücadelenin bütün ülkeye yayılması dileği ile !