DİP Girişimi Ön Konferansı başarıyla gerçekleştirildi! (DİP Girişimi - 20-02-2009)

İnşa yolunda hızlanan ve sıklaşan adımlarla yürüyoruz!

Devrimci İşçi Partisi Girişimi olarak Kuruluş Kongresi'ne (1. Büyük Kongre) doğru giderken siyasal ve örgütsel düzeyde önemli bir adımın ifadesi olan ön konferansımızı 14 Şubat Cumartesi günü Birleşik Metal-İş'in Bostancı'daki merkezinde gerçekleştirdik.

Daha önce merkezi büyük mitinglerde parti kortejlerinde bir araya gelen militanlar bu sefer ön konferansta inşamıza yön verecek programatik, siyasal ve örgütsel kararları almak üzere buluştu. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Antalya delegasyonlarının yanı sıra Kocaeli, Zonguldak, Kütahya, Uşak ve Eskişehir'den delegeler ve militanlar ön konferansta yerlerini aldılar.

Ön konferans DİP Girişimi'nin mücadele alanlarında çekilen fotoğraflarından oluşan sinevizyon gösterisi ve ardından Sungur Savran'ın açılış konuşmasıyla başladı. Savran açılış konuşmasında DİP Girişimi'nin üstlendiği görevler ve siyasal anlamda tuttuğu yer açısından ne kadar önemli olduğunu ifade ederken aynı zamanda henüz yolun başlarında olduğumuzu ve mütevazı olmamız gerektiğini vurguladı. "Yaşasın Devrimci İşçi Partisi!" sloganı eşliğinde biten konuşmanın ardından divan seçimine geçildi ve tüm işçi sınıfı ve devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.    

Gençlere yer açın! Kadınlar en öne!

DİP Girişimi ön konferansına katılan delegasyonun genç kitlesi sadece öğrencilerden değil, çeşitli sektörlerde çalışan genç işçi ve emekçilerden oluştu. Genç DİP Girişimi militanları gerek tartışmalara yoğun biçimde katılarak gerekse de birçok önerge hazırlayarak başka partilerde olduğu gibi dinamik ve heyecanlı bir kalabalık olmanın ötesine geçmiş devrimci Marksist militanlar olduklarını kanıtladılar. Bu tablo DİP Girişimi için hem gurur hem de güven vericiydi.

"Emekçi kadınlar en öne" sloganımız ön konferansımızda da yansımasını buldu. Toplantı divanı oy birliği ile 3 kadın yoldaşımızdan oluşturuldu. Yoğun gündemin getirdiği tüm zorluklara karşın toplantının başarılı biçimde gerçekleştirmiş olmamızda divanın payının büyük olduğunu belirtmek gerekir. Ön konferans delegasyonunun önemli bir kısmını oluşturan kadın yoldaşlarımız herhangi bir kota uygulanmamasına karşın yeni seçilen DİP Girişim Kurulu'nda da %50'ye yakın bir oranda yer aldı.

İnsanlığı, sömürüden, baskıdan, uygarlık krizinden kurtarmak için çağrı

Ön konferansın ilk gündemi DİP'in programının oluşturulmasında belirleyici bir çerçeve oluşturacak olan Devrimci İşçi Partisi Manifestosu'na ayrılmıştı. Ekonomik krizle birlikte "İnsanlık bir kasırgaya kapılmış önünü bile göremeden sürükleniyor" tespitini yapan manifestomuz, bu kasırga içinde işçi sınıfının önünü görebilmesi için bir işaret fişeği olacak biçimde yazılmıştı. Sadece sosyalist hareketin genelinde değil Trotskist hareket içinde de temel Marksist programatik öğeler terk edilirken, DİP Girişimi net biçimde hedefini proletaryayı iktidara taşımak olarak belirtti. Marx ve Engels'in Komünist Manifesto'sunda olduğu gibi, DİP Girişimi'ni devrimci ve proleter olmayan sosyalizm akımlarından titiz biçimde ayıran manifestomuz sadece hedefi değil, bu hedefe giden yolu ve stratejiyi de gösteriyor: "Sürekli devrimle sosyalizme, sosyalist devrimle sürekli devrime yolu açmak!"

DİP Girişimi bir yandan hedefin dünya devrimi olduğu bilinciyle kendini bir dünya partisinin bu topraklardaki bölüğü olarak inşa ederken bir yandan da üzerinde yaşadığı topraklara sağlam biçimde basarak ileri atılmayı hedeflemektedir. Bu iki görevin birliği, bir yandan DİP Girişimi'nin Türkiye devrimci hareketinde olumlu ne varsa kucaklamasını ama aynı zamanda geçmiş hareketi devrimci Marksist bir eleştiriye tabi tutmasını getiriyor. Bir yandan da manifestomuzda açık ifadesini bulduğu üzere, Mustafa Suphi'nin TKP'sinden sonra ilk Enternasyonalist partiyi kurma hedefini önüne koyması anlamına geliyor.

Dünya'da IV. Enternasyonal,  Türkiye'de DİP'le işçi sınıfının bağımsız devrimci politikasını yükseltmek

Konferansın ikinci gündemi siyasal durum ve görevlerimizin tartışılmasına ayrılmıştı. İnsanlığın ve uygarlığın krizi proletaryanın önderlik krizinde düğümlenmektedir tespitini yapan DİP Girişimi, bu krize IV. Enternasyonal'in Yeniden Kuruluşu ve DİP'in inşası ile cevap vermeyi hedefliyor.

Siyasal durum tartışmalarında küresel ekonomik krizin dünya çapında yepyeni bir dönem açtığı, önümüzdeki dönemde sınıf mücadelesinin sertleşeceği ve devrimci durumların gündeme gelebileceği tespit edildi, sürekli savaş döneminin özelliklerinden hareketle anti-emperyalist ve Enternasyonalist bir uluslararası sınıf politikasının temel taşları ortaya kondu. Ulusal düzeyde ise burjuvazinin iç savaşında taraf olmaya karşı, işçi, emekçi ve ezilenlerin 3. Cephesini oluşturma hedefi bir kez daha vurgulandı.

Bolşevik tipte bir parti olarak DİP

Çalışma tarzı ve örgütsel ilkelerin tartışıldığı üçüncü gündemde daha girişim aşamasındayken demokratik merkeziyetçi bir tarzı benimseyen DİP Girişimi'nin örgütsel ilkeleri tartışıldı. Tartışmada Bolşevik ilkeleri özlü biçimde içeren bir çalışma tarzının genel çerçevesi çizilmiş oldu. Bu çerçeve DİP'in gelecekteki tüzüğü için önemli bir kalkış noktası oluşturacak.

Manifesto'da partinin niteliğine ilişkin "Aydınlar, gençler, kadınlar, her türden emekçi ve ezilen bu partide yeni bir dünya için mücadelenin ortamını bulacaktır. Bu partide yeri olmayanlar, burjuvazinin düzenine bağlı solculardır, kendisinin ve ailesinin geleceğini insanlığın kurtuluşunun önüne koyanlardır, devrim için nutuk vermekten başka hiçbir şey yapmayan gevezelerdir" sözleriyle vurgulanan anlayış çalışma tarzı ve örgütsel ilkeleri belirleyen metinde yansımasını bulmuştur. Yine bu gündemde küçük-burjuvalarla karıştırılmamak kaydıyla burjuvaların partiye üye olamayacağına ilişkin bir önerge de kabul edilmiştir.       

Gerçeğe yolculuk başlıyor

Ön konferansımız parti inşasında merkezi bir gazetenin çıkartılmasını da karara bağladı. Lenin'in "Ne Yapmalı?" eserinden itibaren Bolşevik gelenekte temel olan, sadece parti politikalarını kitlelere aktarmak amacıyla değil örgütlenmenin bel kemiğini oluşturması açısından da büyük öneme sahip olan merkezi yayın anlayışıyla oluşturulacak olan gazetemizin hazırlıklarına başlanmış durumda. Yayının ismi üzerinde yapılan tartışmalar sonucunda oylama ile merkezi gazetemizin ismi "Gerçek" olarak belirlendi. Ayrıca www.dip.org.tr adresinde partinin resmi sitesinin açılması ve yine "Gerçek" gazetesinin bir internet sitesinin olması da kararlaştırıldı.

Enternasyonalle kurtulur insanlık!

2007 yılının Haziran ayında uluslararası bir toplantıda ilan edilen DİP Girişimi'nin ön konferansı dünyanın çeşitli ülkelerinden DEYK üyesi örgütler tarafından selamlandı. Arjantin'den PO, Yunanistan'dan EEK, Finlandiya'dan Marksist İşçi Birliği ve Romanya'dan Marksist Çekirdek birer mesaj göndererek ön konferansımızı selamladılar.

Özellikle son aylarda Yunanistan'da patlak veren isyanda ön saflarda dövüşen EEK'in mesajı "Yaşasın Sosyalist Dünya Devrimi" sloganları ve alkışlarla karşılandı. Ayrıca ön konferansın Yunanistan'daki isyanı ve EEK'i selamlayan bir mesajın yazılmasına oy birliği ile karar verildi.

Konferansta ayrıca Kürdistan komünistlerinin de bir dayanışma mesajı okundu. Sağlık nedenleriyle hazır bulunamayan Nail Satlıgan'dan da bir mesaj geldi.

Uzun ve yorucu bir konferansın ardından son sözü yine Enternasyonalle söyledik. Yumruklarımız havada o dizeleri hep bir ağızdan söylerken, yorgunluğun yerini kararlılığımız ve davamıza olan inancımız alıyordu: "Bu kavga en sonuncu kavgamızdır artık, Enternasyonalle kurtulur insanlık!"

 

Devrimci İşçi Partisi Manifestosu'nu okumak için tıklayınız

DİP Girişimi'nin Siyasal Durum ve Görevlerimiz metnini okumak için tıklayınız

Ön Konferans'ın Yunanistan EEK örgütüyle dayanışma mesajını okumak için tıklayınız