DİP Girişimi Açıklaması: 12 Eylül darbecilerinden hesabı soracağız! (DİP Girişimi - 09-09-2009)

Patronlar, Demirel'in başbakanlığındaki AP hükümeti ve muhalefetteki CHP'si ile DİSK'i kapatmaya yönelince, 15-16 Haziran'da İstanbul-İzmit bölgesinde on binlerce işçi ayağa kalkmış, sokaklara dökülmüştü. Bunun sonucunda, işyeri ve işkolu barajları getiren yasa rafa kaldırılmıştı. 1977 1 Mayıs'ında Taksim meydanını 500bin emekçi doldurdu. 1979 ve 1980 büyük grevlere sahne oldu. İşte Türkiye'nin egemenleri, işçi ve emekçilerden bunların intikamını almak için silaha sarılmışlardır. Darbe sonucunda 650 bin kişi gözaltına alınmış, 210 bin dava açılmış, 230 bin kişi sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanmış, 39 ton gazete, dergi ve kitap yakılarak yok edilmiş, 683 bin kişi fişlenmiş, 644 cezaevinde 52 bin kişi tutsak edilmiş, 50 kişi asılarak idam edilmiştir. Yine işkencehanelerde 171 kişi öldürülmüştür.

Cuntanın başı Kenan Evren'in ilk demeçlerinden birinde söylediği şu sözler unutulmayacak niteliktedir: "Bir başgarsonun ücreti benimkinden yüksek." İşte cuntacı general işçilerin mücadeleleri ve örgütlülükleri sonucunda elde ettiği haklardan ne kadar rahatsız olduğunu böylece itiraf etmiştir! Patronlar daha da açık bir destek sunmuşlardır 12 Eylül'e. Türkiye'nin en büyük iki patronundan biri olan Vehbi Koç, cuntaya yazdığı mektupta desteğini bildirmiş ve DİSK'in ezilmesini talep etmiştir. Çalışma yasaları yapılırken Türkiye İşverenler Sendikası (TİSK) Başkanı Halit Narin, işçileri kastederek, "bugüne kadar onlar güldü, bundan sonra sıra bizim" demiştir.

Erdal Eren için “asmayalım da besleyelim mi?” diyen, demokrat-ilerici öğretim üyelerini üniversitelerden kovan, Kürt halkının karda yürürken çıkan kart-kurt seslerinden dolayı Doğu Türkmenlere verilen bir isim olduğunu savunan, 1982 Anayasası gibi gerici-baskıcı bir hukuk metnini ülkenin başına bela eden darbe, işte bu kesimlerin bir ürünüdür.

Brezilya’da 1989’a kadar süren askeri diktatörlüğün sorumluları hariç tutulursa, Kenan Evren son kırk yılın cezasız kalan tek askeri diktatörüdür. Yunanistan ve Arjantin cezalandırma konusunda iyi örnekler olarak karşımızdadır. Şili’de bile Pinochet yargılanmaktan kıl payı kurtulmuştur. Bizde de başta Evren olmak üzere generalleri yargılama konusunda sonuna kadar gitmek gerekir. Evren yaşlanıyor, zaman daralıyor.

Biz o dönem mücadele yolunda hayatını kaybetmiş olan devrimci, demokrat, yurtsever insanlardan gurur duyuyoruz. Bizler de onların yaptıkları gibi güçleniyor, 12 Eylül'ün karanlığını yırtmaya çalışıyoruz. Bir bebekten bir katil yaratanlar, asit kuyularından çıkan Kürtlerin kemiklerinin müsebbipleri, ordunun yönetime el koyması darbe değildir diyen köşe yazarları, darbeden sonra Evren ve şürekasına methiyeler düzen TÜSİAD vb patron örgütleri, JİTEM'ciler, kontrgerillacılar, iki elimiz yakanızda. Emin olun yaptıklarınızın hesabı sorulacak. 

Kontrgerilla dağıtılsın, darbeciler yargılansın!

Katillerden hesabı emekçiler soracak!

 

Yaşasın sosyalist dünya devrimi!