Asistanlar Taksim'e çıktı, sıra iş bırakmada! (30-06-2009)

Saat 18.00'de Taksim Tramvay Durağı'nda buluşan asistanlar, "Asistan Kıyımına Son" yazılı bir pankart açtı. "Üniversitede kadrolaşmaya hayır" ve "yargı kararları uygulansın" dövizleri taşıyan kitle, basın açıklaması yapacakları Galatasaray'a doğru yürüyüşe geçtiklerinde, önleri polis barikatıyla kesildi.

"Asistana değil YÖK'e barikat", "YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek" sloganlarıyla yaklaşık 45 dakika bekleyen asistanlar polisle yapılan pazarlıkların sonuçsuz kalması üzerine, basın açıklamasını Gezi Parkı'nda yapma kararı aldılar.

Gezi Parkı'nda bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi'nden araştırma görevlisi Levent Dölek, "YÖK bizden birilerine kulluk yapmamızı istiyor, biz asistanlar kimsenin kulu olmayacağız" dedi.

Asistanlar adına basın açıklamasını okuyan Egemen Cevahir, 50/d'nin uygulanması halinde, araştırma görevlilerinin iş güvencelerini kaybedeceklerini, yaklaşık 6 bin asistanın burslu öğrenci statüsüne geçirileceğini vurguladı. YÖK'ün bu süreçte mahkeme kararlarını bile tanımadığını belirten Cevahir şunları söyledi: "Danıştay tarafından YÖK yürütme kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına rağmen YÖK Başkanlığı, Kanun'daki 'Yönetmelikler rektör eliyle yürütülür' hükmünü çiğneyerek araştırma görevlilerine iş güvencesi sağlayan, 50/d'den 33/a maddesine geçişleri sağlayan/sağlamayı düşünen üniversite röktörlüklerine tüm akademik kadroları donduracağını bildirmiştir."

 Üniversitelerine sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirterek, YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan'ı istifaya çağıran Cevahir, sözlerini şöyle noktaladı: "Bizler, üniversitenin asli bileşenlerinden asistanlar olarak, 50d kadrosunda iş güvencesi olmadan çalışan bilim emekçilerine, bilim insanı adaylarına iş güvencesi talebimizi bir kez daha buradan yenilerken, iş güvencesi olmadan bilimsle özgürlüğün olmayacağı gerçeğini bir kez daha buradan vurguluyoruz."

Eylem boyunca "Doktoralı İşsiz Olmayacağız", "Biz kalıyoruz, YÖK gitsin" , "Ferman YÖK'ün Üniversiteler bizimdir" sloganları atıldı.

Basın açıklaması 1 Temmuz’da İstanbul Üniversitesi’nde final ve bütünleme dönemlerinde yapılacak olan iş bırakma eyleminin duyurusuyla sona erdirildi. İ.Ü. asistanları 1 Temmuz Çarşamba günü saat 10:00’da Rektörlüğün önünde buluşarak Beyazıt Meydanı’na yürüyecek ve burada bir basın açıklaması yaparak sevk almak suretiyle iş bırakma eylemini başlatacaklar.