Adana’da Tekel işçisi ile Kürt halkı omuz omuza! (31-03-2010)

Atlıhan Müzikhol'de saat 14.00'te Tekel işçilerinin direnişiyle ilgili belgeselle başlayan etkinliğin açılış konuşmasını DİP Girişimi üyesi Şiar Rişvanoğlu yaptı. Rişvanoğlu konuşmasında Tekel işçilerinin Ankara'daki kahramanca direnişinin işçi sınıfının uyanışı temsil ettiği gibi halkların kardeşleşmesine de büyük katkı sunduğundan söz etti.

Özellikle büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu Kürt katılımcıların coşkuyla alkışladığı açılış konuşmasının ardından Tekel işçileri sırayla söz alarak direnişlerinin bugüne kadarki gelişimini ve bundan sonraki öngörülerini dile getirdiler. İşçilerden Nuray Biçer ve Neziha Filiz direnişte kadın olmanın zorluklarına da vurgu yaparak mücadelelerinin kaldığı yerden devam edeceğini belirttiler. Yine Tekel işçisi Niyazi Gül konuşmasına "biz sadece bu ülkenin, Ankara'nın göbeğine değil, kapitalizmin göbeğine çadır kurduk" diyerek başladı. Gül de konuşmasını diğer Tekel işçileri gibi mücadelenin tam zafere kadar devam edeceğini vurgulayarak bitirdi.

Son olarak DİP Girişimi üyesi Sungur Savran söz aldı. Savran, Danıştay'ın 4/C' ye başvuru süresiyle ilgili kararını Tekel işçilerinin direnişlerinin baskısıyla verdiğine değinerek, "ancak bu karar sadece usule ilişkin bir karardır. Tekel işçileri için gerçek zafer de yine direnişle gelecektir" dedi. Savran, 30'a yakın Tekel işçisinin oturduğu masaya dönerek "mücadeleden sakın vazgeçmeyin, direnişi buraya kadar taşıdıktan, her kesimden insanın gözünde bu kadar meşrulaştırdıktan sonra zafere varmadan bu aşamada bırakmak olmaz" şeklinde işçilere hitap etti. Son olarak da 4/C maddesinin Anayasa Mahkemesi'nde iptali durumunda Türkiye işçi sınıfı hareketinin en görkemli eylemi olan 15 - 16 Haziran direnişiyle yakalanan başarıyı hatırlatan bir başarının yakalanmış olacağına ve böyle bir başarıya ulaşmak için işçilerin hem sendikalarına sahip çıkıp hem de sendika bürokratlarıyla mücadele etmesi gerektiğine değinen Savran, konuşmasını "bugün Kürt kadınlarının, emekçi kadınların yanında yerlerini almış olduklarını görmekten büyük bir heyecan duyuyorum" diyerek bitirdi.

Etkinliğin forum bölümünde BES Adana Şube Başkanı'nın ve BDP İl Yönetim Kurulu'ndan bir üyenin yanı sıra Ankara direnişine destek için uzun süre orada bulunmuş olan DİP Girişimi'nin genç militanları da söz alarak yaşadıkları deneyimleri ve bundan duydukları heyecanı anlattılar.

Konuşmaların arasında Tekel işçisi bir anne - babanın kızı olan Aylin'in okuduğu "Anadoluyum Ben" ve "Türkiye İşçi Sınıfına Selam" şiirlerinin büyük beğeni topladığı etkinlik çekilen halaylarla sona erdi.

adana20100327-2.jpg