Soma katliamı davasında ikinci perde: Yargı patronların yanında
Yargıtay 12. Ceza Dairesinin bozma kararı üzerine yeniden görülmeye başlanan Soma katliamı davasının ikinci duruşması 24 Nisan 2021'de görüldü. Akhisar 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma, mahkeme salonunun çevresi polis barikatlarıyla çevrilerek, çevredeki sokaklar ve caddeler trafiğe kapatılarak içeriden ve dışarıdan istibdadın gölgesi altında başladı.
Madenci ailelerinin avukatı Melike Polat sanık Haluk Evinç'in, kendi beyanları ve tanık ifadelerinde acil durum yöneticisi olarak inisiyatif aldığını ve havalandırmayı ters çevirdiğini kabul ettiğine dikkat çekerek kaç kişinin ölümünden sorumlu olduğuna ilişkin bilirkişi raporu alınmasını istedi. Ardından, madencilerin avukatı Can Atalay, sanık Can Gürkan'ın bir önceki mahkemede "FETÖ yaptı" savunmasına ilişkin gazeteci Barış Pehlivan'ın haberini hatırlattı. Barış Pehlivan haberinde, bir milletvekilinin elçi olarak bir yargı mensubuyla görüştüğünü, Soma katliamının bir FETÖ kumpası olarak nitelendirildiği takdirde bu yargı mensubunun paraya boğulacağını yazmıştı. Avukat Can Atalay, "Bu yazı yokmuş gibi mi yapacağız?" diye sorarak haberdeki iddiaların araştırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, avukatların bilirkişi raporu alınması ve söz konusu haberdeki iddialar hakkında kovuşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerini reddetti.
Patron dostu hakim Elbistan’dan sonra Soma davasında da görev başında
Avukat Mürsel Ünder ise, davaya atanan mahkeme başkanına seslenerek kendisinin Elbistan'dan bu davaya özel siparişle getirildiğini, 11 madencinin öldüğü bir davaya para cezası vermekle yetindiğini ve bu cezayı da takside böldüğünü hatırlattı. Sanık patron Can Gürkan ve avukatları ilk duruşmada olduğu gibi ikinci duruşmaya da bulundukları ilden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Patron Can Gürkan'ın avukatı yaptığı savunmasında madencilerin ailelerinin ve avukatlarının mağdur edebiyatı yapmakla suçladı. Madencilerin avukatları, mahkeme heyetinin taraflı olduğunu, hâkimlerin çok genç olduğunu ve neredeyse stajyer seviyesinde olan bir hâkimin böyle önemli bir davaya getirilemeyeceğini ifade etti. Dolayısıyla üyelerin dosyaya hâkim olacak yeterlilikte olmadığını belirterek reddi hâkim talebinde bulundu. Reddi hakim talebi mahkemece reddedilirken, red kararına karşı itirazın değerlendirilmesi için dosyanın Manisa Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verildi. Bir sonraki duruşma 14 Haziran 2021 tarihinde görülecek.
Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamının davası, esas sorumlulardan hiçbirinin tutuklu olmadığı, istibdadın Yargıtay'a atadığı memurlar sayesinde verilen olası kast kararının bozulduğu, katliamın sorumlusu olan patronların daha az ceza alması için mahkemelerin çırpındıkları koşullarda görülmeye devam ediyor. Elbistan'da 11 madencinin ölümüne sebep olanlara sadece para cezası veren hâkimin ısmarlama şekilde Soma katliamı davasına atanmasının başka bir açıklaması yoktur. İşçi ve emekçinin adeta kanından beslenen, katil patronları koruyan bu sisteme karşı örgütlenerek mücadele etmek canımızı, hayatımızı korumanın yegâne yoludur.