Devrimci İşçi Partisi’den soykırımın 100. yılında “Bir sınıf mücadelesi olarak Ermeni soykırımı” paneli

Devrimci İşçi Partisi İstanbul İl Örgütü 22 Nisan Çarşamba günü saat 19:30’da Ermeni soykırımının 100. yılı vesilesiyle soykırımda katledilen Ermeni kardeşlerimizi anmak ve faillerini ortaya koymak üzere bir panel düzenledi.

Devrimci İşçi Partisi Genel Başkanı Sungur Savran’ın konuşmacı olduğu “Bir sınıf mücadelesi olarak Ermeni soykırımı” başlığıyla düzenlenen panel, başta 1918 Bakü Komünü lideri ve Ermeni bolşeviği Stephan Şaumyan ve 19 Ocak 2007’de katledilen bu toprakların evladı kardeşimiz, Ahparig’imiz Hrant Dink olmak üzere soykırımda katledilen bütün Ermeni kardeşlerimiz için yapılan saygı duruşunun ardından başladı.

Sungur Savran konuşmasına ilk olarak Türkiye’de ve dünyada devam eden soykırım tartışmasına, Vatikan’dan Papa’nın yaptığı konuşmada “soykırım” kelimesini kullanmasıyla dahil olmasına değinerek başladı. Savran, Yahudi soykırımında açık bir şekilde parmağı olan Vatikan’ın yaşananlara ikiyüzlüce yaklaştığını ifade etti. Konu ile ilgili olarak Avrupa Parlamentosu’nda kararlar alan ülkelerin önemli bir bölümünün soykırımcı olduğunu, Portekiz ve İspanya’nın Güney Amerika’da 25 milyon yerliyi katletmiş olduğunu, Fransa’nın Cezayir’de 1,5 milyon insanı katlettiğini, Ruanda’da ise 1 milyon insanın katledilmesine sebep olduğunu, zaten Ermeni soykırımında parmağı olan Almanya’nın Herero katliamının sorumlusu olduğunu, ABD’nin kendi yerlilerine uyguladığı soykırımın da bunlara dahil edilebileceğini söyleyen Savran, emperyalistlerin Ermeni soykırımı meselesini tamamen kendi iç politikaları doğrultusunda ele aldıklarını ifade etti.

“Ermeni Soykırımı’nın 100 yıldır bu topraklarda yapılan katliamların, soykırımların anası olduğunu, eğer Ermeni Soykırımı’na karşı çıkılmazsa Pontus’ta yapılan katliamlara, Süryanilere ve Asurilere yapılan katliamlara, Kürtlerin iki dünya savaşı arasında çeşitli isyanlarda katliamlardan geçirilmesine, 2. Dünya Savaşı sonrası yaşanan katliamlara, 1960 ile 1980 arasında işçi sınıfının ve sosyalistlerin önderlerinin katledilmesine,1980 sonrası özgürlüğü için çarpışan Kürtlerin katledilmesine karşı mücadele etmekte eliniz kolunuz bağlı kalır.” diyen Savran, yaşadığımız coğrafyada işçi sınıfının, emekçilerin ve ezilenlerin kurtuluşunun yolu olacak devrimin, bu sorunlarla karşı karşıya kalacağını, Azeriler’in, Türkler’in, Kürtler’in ve Ermeniler’in, gelecekte Kafkasya’da, Mezapotamya’da ve Anadolu’da kardeşçe yaşamasını mutlaka öğrenmeleri gerektiğini ifade etti.

Devrimci İşçi Partisi’nin soykırım demesinin sebebini, Ermeni halkını bir zamanlar bu topraklarda bir hakim sınıflar dizisinin yoketmeye çalışmış olduğunu ve bunu teslim etmenin, gelecekte Ermenilerle kucaklaşarak, beraberce barikatlara çıkıp kapitalizmi bu bölgede devirmek için bir koşul olduğunu ifade eden Savran, dönemin hakim sınıfları ve katliama destek veren Doğu Anadolu’daki Kürt aşiret reislerinin yanı sıra, Ermeni soykırımında Alman emperyalizminin sonuna kadar sorumlu olduğunu söyledi. Çünkü, o dönemde Osmanlı ordusunun genel komutanının Alman olduğunu ve orduda bir çok generalin ve amiralin de Alman olduğunu söyleyen Savran, böylesine bir katliamdan habersiz olamayacaklarını ancak bölgedeki çıkarları gereği işine geldiği için sessiz kaldıklarını ifade etti.

Sungur Savran, Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesinin nedeninin İslam ve Türk birliği üzerinden devleti kurtarmak olduğunu ve Ermenilerin katledileceklerinin o dönemden belli olduğunu, belirtti. “Biz Osmanlı devletini savunacağız” diyen Ermeniler silanharıyla orduya katılmıştı. Orduda silahları ellerinden alındı ve adeta tutsak edildiler. Savran, silahsızlandırılan Ermenilerin soykırım esnasında kendilerini savunamadıklarını belirtti.

Son olarak Sungur Savran, gelecekte Kafkasya’nın, Anadolu’nun ve Mezapotamya’nın yeniden mücadeleye kalkacağını, o büyük mücadelenin Kafkasya Sosyalist Federasyonu ve Ortadoğu Sosyalist Federasyonu’yla taçlandırılmasının önemini vurgulayarak konuşmasını bitirdi.

Sunumun ardından yapılan soru – cevap ve katkı bölümünün ardından panel sona erdi. Bu panelin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.