Artık yeter, mevsimlik işçi cinayetlerine son!
18 Ağustos Cuma günü Sakarya’nın Hendek ilçesi Çamlıca Mahallesi’nde fındık işçilerini taşıyan traktörün dere yatağına devrilmesi sonucunda 7 işçi hayatını kaybetti, 9 işçi yaralandı. Başta hayatını kaybeden işçilerin aileleri, yakınları olmak üzere bütün işçi sınıfına başsağlığı diliyor, kaybettiğimiz sınıf kardeşlerimizin acısını yüreğimizde taşıyoruz.
Kayıtlara kaza olarak geçen vahim olay, göz göre göre gelen bir iş cinayetidir. Üstelik her hasat döneminde olduğu gibi, ne yazık ki tekil bir olay değildir. Son üç ayda 22 tarım işçisi benzer şekilde iş cinayetine kurban gitmiştir! Sakarya Hendek’te 5’i kadın, biri çocuk olmak üzere 7 işçinin canını alan sadece bir trafik kazası değil, ekmek parası kazanmak için çalışırken maruz kaldıkları koşullardır. Mevsimlik işçiler iş güvenceleri olmadan, sendikal haklarını kullanamadan, esnek çalışma saatleriyle ve çok ağır çalışma koşulları altında çalışıyorlar. Bu işçilerin çok büyük bir kısmı açlık sınırında yaşıyor. Güvencesizliği, kötü koşulları seçmeye bu yüzden mecbur kalıyor.
Mevsimlik işçiler tarlaya taşınırken gerekli önlemler alınmış olsa, çok büyük ihtimalle tek bir can kaybına sebep olmayacak bu trafik kazası, işçiler traktörün römorkunda tıka basa taşındığı için bir felakete dönüşmüştür. Bu bir kaza değil, katliamdır ve ilk de değildir.
Hal buyken, olay yerine gelen Sakarya valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun açıklamasını kabul etmiyoruz. Balkanlıoğlu Çalışma Bakanlığının mevsimlik işçilerin memleketlerinden çalıştıkları şehre taşınmasıyla alakalı önlemler aldığını söylüyor, sonra da “Ancak bulundukları yerlerden tarlalara giderken bazen tarım araçları ile bazen de traktörler ile böyle gidiyorlar. Patpat tarım aletlerini ulaşım aracı olarak kullanıyorlar. Bunu kullanırken çok dikkatli olmak lazım. Yolcu taşımaya müsait değil ama zaruraten yakın tarlalara gidiyorlar.” diyor. Vali Balkanlıoğlu, eğer verecek bir cevap bulabilirse, şu soruyu yanıtlasın: Hangi zaruri sebepten ötürü işçiler tarlalara hayatları hiçe sayılarak taşınıyorlar?
Vali Balkanlıoğlu, çalışma bakanlığıyla konuştuğunu, inceleme başlatıldığını söyleyerek, mevsimlik işçilerin “trafik kazası” sonucu hayatlarını kaybetmelerinin onları da üzdüğünü söylüyor. Biz buna benzer açıklamaları çok duyduk, çok okuduk. Her cinayetten, katliamdan sonra inceleme başlatılıyor, ancak daha sonra mevsimlik işçilerin çalışma koşullarına yönelik hiçbir değişiklik yapılmadığını görüyoruz. Üzüntü duymak yetmez! İnceleme başlatmak, hiçbir işe yaramayan soruşturmalar açmak da yetmez! İş cinayetlerini durduracak gerekli önlemlerin alınması için daha kaç tarım işçisinin ölmesi gerekiyor?
Artık yeter! Kamyon kasalarında, traktör römorklarında ölmek mevsimlik işçilerin kaderi değildir. Mevsimlik işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa, esnek çalışma saatlerine, bu ağır çalışma koşullarına mahkûm değildir. Her hasat döneminde korkunç iş cinayetlerinin yaşanmaması için gerekli önlemlerin derhal alınmalıdır. İş cinayetlerinin sorumluları hesap vermelidir.