Soma katliamı davası istibdadın gölgesinde yeniden görülmeye başlandı

Soma Katliamı davası, Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından bozma kararı verilmesi sebebiyle 13 Nisan 2021'de Manisa Akhisar'da tekrar görülmeye başlandı. Duruşma için Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi duruşma salonuna çevrildi. Dava başlamadan önce katledilen madencilerin aileleri ve ilçe halkı, duruşmanın yapılacağı kültür merkezine doğru bir yürüyüş yaptı ve sonrasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Ardından duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve gazetecilerin telefonları kapattırılarak başladı.

Karar patronları korumak için değiştirilmişti

Yargıtay 12. Ceza Dairesi 30.09.2020 tarihinde patron Can Gürkan’ın gerekli önlemleri bilinçli olarak almadığı, olursa olsun mantığıyla hareket ettiği, sanıkların olası kasıttan yargılanması gerektiği gerekçesiyle bozma kararı vermişti. Bu tarihi karar, madenciler ve ailelerinin yüreğine bir nebze su serptiyse de, patron dostu istibdadın hoşuna gitmedi. 5 üyesi olan 12. Ceza Dairesinin 3'ü istibdadın atamalarıyla değiştirildi. Böylece sanıkların olası kasttan yargılanması gerektiğine ilişkin verilen karar değiştirilerek, sanıkların hukuken daha hafif bir suç olan bilinçli taksir suçundan yargılanması gerektiğine karar verildi. Bu karar neticesinde halihazırda tutuksuz yargılanan patron Can Gürkan’ın hapiste yatma süresi oldukça azalıyor. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince Yargıtay 12. Ceza Dairesinin verdiği karara uyularak dava yeniden görülmeye başlandı.

Davanın ilk duruşmasına ise yargılanan 4 sanıktan hiçbiri katılmadı. Madencilerin yakınları ve avukatlar davayı takip etmek için duruşmaya giderken patronların keyfi hayatını kaybeden maden işçilerinden daha değerli görüldüğü için sanıklar duruşmaya getirilmedi. Can Gürkan duruşmaya İstanbul'dan avukatıyla birlikte SEGBİS üzerinden bağlandı. Patron Can Gürkan savunmasında, istibdadın kendisine verdiği güce sırtını dayayarak arsızca beraatini talep etti. Mahkeme heyeti, avukatların sanıkların tutuklanması ve duruşmada hazır edilmesi talebini reddetti ve Can Gürkan’ın istinabe yoluyla dinlenilmesine, diğer sanıkların ise duruşmadan vareste tutulmasına karar verdi. Yani Can Gürkan Soma’ya getirilmeden savunması alınacak ve diğer sanıklar yönünden de davaya katılım zorunlu tutulmayacak.

Tek yol örgütlenmek!

12. Ceza Dairesi tarafından verilen karar hiç şüphesiz patron Can Gürkan'ın "eğer bize olası kasttan ceza verirseniz Türkiye'de maden işletecek kimse bulamazsınız" sözünden kaynaklanıyor. İstibdad işçinin, emekçinin her anlamda karşısında olduğunu Yargıtay'a yaptığı müdahale ile bir kez daha göstermiştir. Öyle ki istibdadın Yargıtay'a atadığı 3 bürokrattan biri, önceki yıllarda Elbistan'da meydana gelen bir iş cinayetinde sorumlu patronun aldığı cezayı para cezasına çeviren, tescilli bir emekçi düşmanıdır. İstibdadın canımıza kast eden bu açıktan müdahalelerine karşı can güvenliğimizi sağlamanın tek yolu örgütlenmek ve örgütlü gücümüzle istibdadın bu işçi düşmanı müdahalelerine karşı koymaktır. Ancak bu yolla Soma'da katledilen 301 canımızın katillerinden, patronlara "siz istediğiniz yapın, biz arkanızdayız" diyen sorumlulardan hesap sorabiliriz.