Yağmur, sıcak demeden işçiler İstanbul’a yürüyor! Cargill yalanlarına devam ediyor!

Sendikalaştıkları için işten atılan Cargill işçileri 13 Eylül günü Orhangazi’deki Cargill fabrikasının önünden İstanbul’a yürüyüşe başladılar. Yürüyüş Cargill’in genel merkezinin bulunduğu Ataşehir’de sona erecek ve işçiler burada haklarını alana kadar direnmeye devam edecekler. Tek Gıda-İş sendikasında örgütlenen işçiler atılan işçilerin geri alınmasını ve sendikal örgütlenme üzerindeki baskılara son verilmesini istiyor.

İşçiler yürüyüşlerinin ilk gününde Orhangazi ilçe merkezine geldiler ve burada yaptıkları basın açıklamasının ardından geceyi meydanda geçirdiler. İkinci günde Yalova’ya varan işçiler üçüncü günde ise Topçular iskelesine doğru yola koyuldular. İşçiler buradan feribotla karşı kıyıya geçerek yürüyüşlerine devam edecekler. Bundan sonraki konaklama noktaları Pazar günü Gebze Kent Meydanı, Pazartesi günü ise Kartal Meydanı olacak. Cargill işçileri ayrıca direnişteki Flormar işçilerini de Gebze’ye vardıklarında ziyaret etmeyi planlıyorlar.

İşçiler zorlu koşullarda yürüyor. Zaman zaman sıcak zaman zaman da yağmur ve soğukla mücadele ediyorlar. Uzun mesafenin yarattığı sıkıntılar da var. Yalova’da hastaneye giden işçiler burada özellikle ayaklarında oluşan yaraları muayene ettirdiler ve gerekli tıbbi desteği alarak yola devam ettiler. Bu esnada işçiler Yalovalı sağlık emekçilerine teşekkür eden paylaşımlar da yaptı.

İşçiler alınteri için yürüyoruz diyorlar ve kazanacaklarından eminler. Ancak Cargill patronu yalanlarına devam ediyor. İstanbul yürüyüşü Cargill işçilerinin sesini kamuoyuna taşıyınca, şirket bir kez daha bildik yalanlarını tekrarlamaya başladı. Cargill şirketi işçileri nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 5’e düşürülmesi dolayısıyla işten attığını açıklamıştı. Ancak Gerçek Gazetesi yaptığı haberde (https://gercekgazetesi.net/karsi-manset/merak-uyandiran-soru-akp-kazaninca-cargill-niye-costu)  Cargill’in yüzde 10’luk kota ile üretime devam ettiğini açıklayarak yalanı ortaya çıkarmıştı.

Cargill son açıklamasında bir kez daha aynı yalana başvuruyor. İşten çıkarmaların gerekçesi olarak yine kotayı gösteren Cargill şu ifadeyi kullanıyor: “2018’de, şeker kanununda yapılan değişiklikle ülke yıllık kotası %10’dan %5’e düşürülmüştür. Bu değişiklik 2018 kota yılı itibarıyla geçerli hale gelmiştir.“ Cargill yaptığı açıklamada 2018 kota yılının 1 Eylül’de başladığını söylemeyerek laf oyunuyla halkı kandırabileceğini düşünüyor. Aslında bu ifadeler Cargill’in işten çıkarmaları gerçekleştirdiği dönemde yüzde 10 kota ile üretim yaptığının bir itirafıdır. İşçiler işten çıkarılırken kota azalmamıştı ama sendika örgütlenmekteydi. Gerçek gün gibi ortadadır, Cargill, sendikal örgütlenmeyi kırmak için işçileri çıkarmıştır.

İşçilerin haklı yürüyüşü bu gerçeklerin tüm Türkiye tarafından duyulmasına vesile olmalıdır ve tüm işçi ve emekçiler Cargill işçisinin bu haklı mücadelesinde onların yanında yer almalıdır.