RedMed ve DİP'ten Fransa'da enternasyonalist faaliyet
Devrimci İşçi Partisi, Fransa’daki devrimci Marksist örgütler arasında yer alan “Lutte Ouvriere”in geleneksel festivaline ilk kez katılarak, Paris’te gerçekleşen etkinlikte üç kişilik bir delegasyonla yer aldı.
Festivalde Yunanistan’daki kardeş partimiz EEK (Devrimci İşçi Partisi) ile yan yana açtığı stantta İtalya’daki kardeş partimiz PCL’den (Komünist İşçi Partisi) yoldaşların da katılımıyla çeşitli broşürler ve bildiriler dağıttı. Arap Devrimi’nin ve özellikle Yunanistan ve İspanya’da yükselen mücadelelerin ardından, Mısır Devrimi’nin birinci yılında üç partinin birlikte yayınlamaya başladığı internet sitesi RedMed’i tanıtan ve 18-20 Temmuz tarihlerinde Atina’da gerçekleştirilecek 3. Avrupa-Akdeniz Konferansı’nın çağrısının yer aldığı broşür dışında Devrimci İşçi Partisi’ne ait iki ayrı broşür daha festival katılımcılarına dağıtıldı. Bunlardan ilki Devrimci İşçi Partisi’nin tanıtımı ve Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı nedeniyle DİP’in yayınladığı bildirinin yer aldığı bir broşürdü. Diğeri ise 20 binden fazla metal işçisinin büyük mücadelesi ve grevi hakkında bilgi veren, uluslararası dayanışma çağrısı yapan bir bildiri idi. Hepsi Fransızca olarak hazırlanan üç broşürle işçi sınıfının bağımsız sesini, başta Fransa’da yaşayanlar olmak üzere, çeşitli ülkelerden gelen binlerce katılımcıya duyurdu.
Bu faaliyetlerin yanı sıra saat 16:00’da da forum alanında düzenlediğimiz “Akdeniz’de devrim ve karşı-devrim” konulu etkinlikte konuşan yoldaşımız, sözlerine greve duran metal işçilerinin selamını ileterek başladı. Son dört yıllık süreçte Akdeniz havzasında yaşanan ayaklanmalara dair DİP’in perspektifini dinleyicilerle paylaştı. Önümüzdeki dönemin devrim ve karşı devrim arasında mücadelelere sahne olacağı, bu nedenle olağanüstü günlerin bizi beklediğine vurgu yaparak DİP’in hem kendi topraklarında o günlere hazırlanan bir parti olduğu hem de dünya çapında işçi sınıfının öncüsünün yani bir enternasyonalin öncüsünün inşası için mücadele ettiğini belirtti. Devrimci İşçi Partisi’nin, Libya’daki iç savaşın emperyalizmle başından itibaren ilişkili olması noktasında Tunus ve Mısır’dan farklı olarak Arap devriminin bir parçası gibi görülemeyeceği, Libya’yı devrim olarak değerlendirmenin devrimi ve karşı devrimi tanıyamamak anlamına geldiği, aynı hatanın bazı hareketler tarafından Ukrayna’ya ilişkin de tekrarlandığı ve halk hareketinin verdiği ivmeyle yükselen Syriza’nın işçi sınıfının ve halk kesimlerinin umutlarını satmakta tereddüt etmeyeceği doğrultusundaki tahlilleri forum bölümünde söz alan bazı katılımcıların hararetli bir desteği ile karşılandı. Özellikle Fransa’da yaşayan Türkiyeli katılımcıların sayısının dikkat çektiği forum soru cevap kısmının ardından sona erdi.