İzenerji’de toplu iş sözleşmesi imzalandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren İzenerji A.Ş.’de toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalandı. Böylece 7 ay süren mücadelenin ardından DİSK Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube’de örgütlü 3.600’e yakın işçiyi ilgilendiren meselelerde sendika ile şirket anlaşmış oldu. Sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte işçiler 24 Mart Çarşamba sabahı Konak’ta bulunan İzmir Büyükşehir Belediye binası önünde düzenlenen kutlama etkinliğinde buluştular. Törene, İzenerji işçileri kalabalık biçimde katılırken, DİSK’e ve KESK’e bağlı sendikaların üyeleri de katıldılar. Aynı belediyede çalışan memurların örgütlü olduğu Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube üyeleri de “İZENERJİ İşçisi Mücadeleyle Kazandı. Sıra Bizde. Yemek-Ulaşım-Kreş Hakkımızı İstiyoruz” pankartıyla sınıf dayanışmalarını gösterip, kendi TİS süreçlerine dair taleplerini dile getirdiler.

Etkinlikte sendika yöneticileri yaptıkları konuşmalarda bu mücadelenin başarıyla sonuçlandığını dile getirdiler. DİSK Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube’nin yaptığı açıklamaya göre; işveren tarafından önerilen %9 ücret iyileştirmesi ile oturulan masadan gruplara göre %13-16,5 arasında oranlarla kalkılırken ikramiye sayısının artışı, sosyal haklardaki iyileştirmeler ile toplamda %30 civarında bir zam alınmış oldu. En düşük işçi (bekâr işçi) maaşları A grubu için 1968 lira, B grubu için 2 bin 24 lira, C grubu için 2 bin 56 lira, yeni açılacak D grubu içinse 2 bin 106 lira olarak belirlendi.

Ancak TİS sürecine dâhil olan birçok işçi durumun sendikanın yansıttığı gibi olmadığını, en başta ileri sürülen taleplerden pek ileride bir sonuç alınmadığını söylüyorlar. En çok da açılan onlarca davayla kazanılmış olan ikramiye hakkının bu zamana kadar maaşlara yansıtılmayıp şimdi sözleşmeyle getirilen yeni bir hakmış gibi sunulmasını eleştiriyorlar. %25-30 zamma bu şekilde ulaşıldığını, aslında rakamların şişirildiğini söylüyorlar. 20-24 Mart haftasında iş bırakma yapılması planlanırken sendika işverenin son sözleşme teklifini işçilerin oyuna sunmuş ve sözleşmenin son hali kabul edilmiş, işçilerin çoğunluğu greve çıkmayı reddetmişti. Ancak yine işçilerin törende de bulunan bir kısmı onayladıkları sözleşmenin 24 Mart tarihindeki törende açıklanan sözleşme olmadığını, imza atılan sözleşmede onayladıklarından farklı olarak gruplara ücret artışı sağlayan belirli maddelerin çıkarılmış olduğunu söylüyorlar.

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Nisan 2017 tarihli 90. sayısında yayınlanmıştır.