BDS Türkiye İstanbul’da panel düzenledi
30 Mart’tan beri Gazze’de devam eden Filistin halkının Büyük Dönüş Yürüyüşü 36. haftasına girerken, BDS Türkiye İstanbul’da Büyük Dönüş Yürüyüşü ve Ablukayı Kırma Yüksek Ulusal Komitesi üyesi ve medya komitesi sorumlusu Hani es-Sevabte ile bir panel düzenledi. 27 Kasım Salı günü Taksim’de İnsan Hakları Derneği’nde gerçekleştirilen panel, Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün Filistin halkı için anlamı, eylemin içinden geçtiği süreçler ve Filistin halkıyla dayanışmayı nasıl yükselteceğimiz üzerineydi.
Gazze’den gelen, aynı zamanda eski tutsak ve 87 İntifadası gazisi Hani es-Sevapte sözlerine dönüş yürüyüşü eylemleri sırasında Gazze’ye dışarıdan verilen desteğin ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak başladı. Eylemler boyunca 30 Mart’tan beri Siyonist işgal güçleri 214 Filistinliyi -aralarında çocuklar ve sağlık görevlileri de var- katlettiğini, 25.000 civarında Filistinliyi yaraladığını söyledi. Hani es-Sevapte, bütün bunlara rağmen Filistin halkının eylemlerine devam ettiğini, Cuma günleri gerçekleşen büyük eylemlerin haricinde de kurumların ve okulların faaliyetleriyle sürecin ilerlediğini anlattı.
Ardından bölge ve Arap siyasetinin tıkandığını söyleyen es-Sevapte, Filistin meselesine olan ilginin azalmış olduğunu, Filistin halkının mücadelesinin önünde Oslo gibi büyük bir engelin çeyrek asırdır bulunduğunu, 12 yıldır Gazze ablukasının sürdüğünü belirtti. ABD’nin dayattığı yüzyılın anlaşması ile birlikte dönüş hakkını ortadan kaldırmayı, UNRWA’ya yönelik yaptırımları ve Kudüs’ün İsrail’in başkenti yapılmasını hedeflediğini, bunları gerçekleştirdikten sonra anlaşmayı yürürlüğe sokabileceklerini söyleyen es-Sevapte, Filistinlilerin ise barışçıl yöntemlerle haklarını savunmaya devam ettiklerini ve edeceklerini vurguladı. Filistin’i, ailelerimizin 70 yıldan uzun süre önce Siyonist çeteler tarafından koparıldıkları toprakları, geri kazanacağız diyen es-Sevapte, bunun ancak ve ancak direnişin, boykotun, Filistin dostlarının mücadelesinin birleşmesiyle olabileceğini söyledi. Dönüş Yürüyüşlerinin böylece süreceğini ve başka yerlere de sıçrayacağını, büyüyeceğini öngördüğünü vurgulayarak sözlerini bitirdi.
Hani es-Sevapte’nin konuşmasından sonra etkinlik verimli bir tartışma kısmı ile devam etti. Gazze’deki mevcut durum ile alakalı sorulan bir soruya es-Sevapte, Siyonistlerin Gazze’den korktukları için saldırdıklarını, işgal hükümetini seçim ateşinin sardığını söyleyerek yanıtladı. Gazze’nin yanı sıra Batı Şeria ve Kudüs’te Filistin halkının durumu, Siyonist yerleşimcilerin suçları, Filistin yönetiminin ABD’ye ve barış anlaşmalarına olan, her seferinde boş çıkan güveni ve Siyonist rejimle kurduğu işbirliği de tartışıldı.