Sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları için mücadele eden Kale Kayış işçilerinin yanındayız

Sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları için mücadele eden Kale Kayış işçilerinin yanındayız

Silivri’de bulunan Kale Kayış fabrikasındaki işçiler, sağlıksız ve güvenliksiz çalışma koşullarında çalışmayı reddederek 5 Mart’ta greve çıktı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde faaliyet yürüten İş Güvenliği Kulübü olarak 25 Mart günü grevdeki işçileri ziyarete gittik.

Kale Kayış fabrikası, ürettiği konveyör bantları ve lastik kayışları 84 ülkeye ihraç eden 400 kişilik büyük bir fabrika. İhracat yaptığı için devlet teşviklerinden yararlanıp kârına kâr katan fabrikanın içinde işçi sağlığı ve güvenliği bir kenara atılmış durumda. Havalandırma sistemlerinin yetersiz olması işçilerin zehirli gazlardan oluşan dumanlı bir ortamda çalışmasına ve bunun sonucunda ise işçilerin astım, bronşit, koah gibi hastalıklara yakalanmasına sebebiyet veriyor. Çalışma ortamındaki güvenlik açıkları ise kol kırılması, parmak kesilmesi gibi iş kazalarının sıkça yaşanmasına neden oluyor. İşçiler bu iş kazalarının bir diğer büyük nedeninin ise üzerlerindeki üretim baskısı ve işten çıkartma tehditleri olduğunu söylüyorlar.

İşçiler içinde bulundukları bu koşulları değiştirmek için Petrol-İş sendikasında örgütlendiler. Patronun sendika yetkisine itiraz edip süreci mahkemeye taşıması üzerine işçiler, fabrika içindeki çalışma koşullarının insan sağlığı ve can güvenliği açısından çalışılamaz düzeyde olduğunu Çalışma Bakanlığı'na beyan ederek üretimi bıraktılar ve greve gittiler. Bu sebepten dolayı çıkılan grevin ise Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu söylüyorlar!

İstanbul Teknik Üniversitesi İş Güvenliği Kulübü olarak yaptığımız ziyarette işçiler, içinde bulundukları sağlıksız ve güvenliksiz koşullarda bir gün dahi çalışmak istemediklerini ifade ettiler. Bu durumu değiştirmek için örgütlendiklerini, greve gittiklerini ve amaçlarının önce kendi fabrikalarına ardından Silivri bölgesindeki diğer fabrikalara sendikanın girmesi olduğunu belirttiler. Mücadelelerinin Kale Kayış fabrikası özelinde değil, bütün işçi sınıfı adına olduğunu söylediler.

Kulüp olarak hep savunduğumuz gibi, işçiler için sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları rüşvetçi müfettişlerle veya patronların “iyi niyeti”yle sağlanamaz, ancak ve ancak işçilerin örgütlü mücadelesi ile sağlanabilir. Kale Kayış işçileri örnek bir mücadele sergiliyorlar. İTÜ İş Güvenliği Kulübü olarak Kale Kayış işçilerinin bu haklı mücadelesinde sonuna kadar yanlarındayız. Biz öğrenciler unutmamalıyız ki, Kale Kayış işçilerinin mücadelesi hepimizin mücadelesidir!

İTÜ İş Güvenliği Kulübü

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Nisan 2019 tarihli 115. sayısında yayınlanmıştır.