Rojava’dan Kuzey Suriye Federasyonu’na

Rojava’nın üç kantonu, Afrin, Kobani (Kobanê) ve Cizre (Cizîr), Mart ayı ortasında birleşerek bir Kuzey Suriye Federasyonu kurduklarını açıkladılar. Böylece, 2012 Temmuz ayında kurulmuş olan özerk bölge Rojava, şimdi daha formel bir devlet yapılanmasına doğru yeni bir adım daha atmış oldu. Peki neden şimdi? Amaç nedir?

Şubat ortasında Türkiye’nin Kürt sorununa yaklaşımında önemli bir viraj dönülmüştü. Türkiye kendi toprakları üzerindeki Kürt savaşına ilaveten ilk kez Suriye Kürdistanı ya da son üç yıldır bilinen adıyla Rojava ile de savaşa doğru bir adım attı. YPG güçleri Suriye’nin kuzeyindeki Azez kasabasına yaklaştığı için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), sınırı geçmek şimdilik söz konusu olmadığından bu güçleri obüs toplarıyla hedef almaya başladı. Dönem, sadece bu nedenle değil, Suudi Arabistan ve Türkiye(Katar’ın da desteğiyle) Suriye’ye karadan asker sokmak için ABD’nin elini zorlamaya başladığı için de çok gergin bir dönemdi. Hem rejimin Halep dolayında Rusya’nın hava desteği ile muhalefete karşı yeni mevziler elde ederek Türkiye’den Halep’e giden ikmal yollarını kesmeye yönelmesi, hem de YPG’nin faaliyetine Türkiye’nin tepkisi, dünyayı bir Üçüncü Dünya Savaşı’nın eşiğine getirmişti.

Bu savaş tehlikesinin şimdilik nasıl atlatıldığı gazetemizin başka sütunlarında anlatılıyor. ABD ile Rusya’nın belirli bir noktada anlaşmasıyla kriz yumuşatıldı, ateşkes ilan edildi, Cenevre’de (Cenevre III adıyla) dolaylı görüşmeler başladı. Ne var ki, Cenevre’deki taraflar arasında Rojava’yı temsil eden görüşmeci yok. Suriye Kürtlerinden sadece bir güç Cenevre’de muhalefet saflarında oturuyor: Barzani’ye yakınlığı bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi. Ama onlar da Rojava’da mevcut değil. Rojava’nın yönetimini elinde tutan PYD Cenevre’den dışlanmış durumda. PYD Eşbaşkanı Salih Müslim erken bir aşamada Cenevre’ye davet edildi, Birleşmiş Milletler’in Suriye’de arabuluculuk yapan temsilcisi Staffan de Mistura ile görüştü. Ancak Türkiye’nin kesin olumsuz tavrı dolayısıyla PYD konferansa davet edilmedi.

Cenevre III’e mesaj

İşte Kuzey Suriye Federasyonu’nun ilan edilmesinin ve şimdi ilan edilmesinin anlamı burada yatıyor. Rojava bütün dünyaya “ben varım ve kalıcıyım” demiş oluyor böylece. Federasyon’un adına Kürt veya Kürdistan sözcüklerinden birini yerleştirmekten kaçınarak da, aslında bütün Suriye için önerilen bir federasyon modelinin ilk çekirdeğini oluşturduğunu ima ediyor.

Suriye Kürtlerinin ve genel olarak dört parçadaki Kürtlerin varlığını bütün dünyanın ve Türkiye’nin tanıması, onların kendi kaderini tayin etmesini kabul etmesi gerekir. Kürtlerin taleplerinin göz önüne alınmadığı bir Cenevre III, hiçbir biçimde hedefine ulaşmış sayılmayacaktır.