Taner Yelkenci (1971-2013)

 

Türkiye Marksizmi bir değerini daha yitirdi. 40 yaş kuşağı Marksistlerinin en çalışkanlarından, en derin düşünürlerinden Taner Yelkenci, gerçekten hayatının en verimli çağında, muazzam bir düşünme ve üretme çabasının içine girmişken, doğanın hainliğine yenik düştü. 20 Mayıs 2013 Pazartesi günü akşam saatlerinde geçirdiği bir kalp krizi sonucunda hayatını yitirdi. 

Taner Yelkenci, 1971 Hollanda doğumluydu. Bursa Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuydu. Felsefeyi doktora düzeyinde seçti. Doktora tezini Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde Marksist filozof Louis Althusser ve onun 17. yüzyıl feylesoflarının en büyüklerinden Spinoza ile ilişkisi üzerine yazdı.

Taner Yelkenci, hocalığının yanı sıra son birkaç yıldır büyük bir atılımla çeşitli alanlarda önemli ürünler yarattı. Yaklaşık üç yıl öne kurulan ve İzmit’in kültür hayatına canlı bir soluk getiren Kocaeli Kültür Kolektifi’nin kurucularındandı. Genç Marksist bilim insanlarının 2012’de ilk sayısını çıkarttıkları Kampfplatz başlıklı teori dergisinin arkasındaki en belirleyici isimlerdendi. Bu dergiye ve FelsefeLogos dergisine yazdığı yazılar, felsefe/hukuk/devlet teorisi alanlarının kesişme noktasında son derecede hayati meselelerde aydınlık arayışı üzerinedir.

Çalışmaları arasında en önemlisi, kendisinin editörlüğünü yaptığı, Nota Bene Yayınevi’nden yayınlanmış olan Marksist Devlet ve Hukuk Teorisi başlıklı kitaptır. Taner’in bu kitapta hem bir “Giriş” yazısı, hem de “Marksist-Leninist Devlet Teorisi” başlıklı bir makalesi vardır.

Son dönemin bir başka ürünü de, İmge Yayınevi’nin Antik Çağdan Günümüze Siyaset Felsefesi Tarihi başlığı ile hazırlamakta olduğu bir derleme içinde yayınlanmak üzere yazdığı “Louis Althusser'in Siyaset Felsefesi” başlıklı bir makaledir.

Taner Yelkenci, Marksist Devlet ve Hukuk Teorisi kitabının yayınlanmasından sonra Marksist hukuk teorisi konusunda Türkçe literatürün zenginleştirilmesi yolunda yeni çalışmalar hazırlığı içindeydi. Ekim devriminin ürünü olarak Sovyet topraklarında büyük bir patlama gösteren Marksist araştırmaların arasında hukuk üzerine yapılmış çalışmaları Türkçeye kazandırmanın hazırlıklarını yapıyordu.

Taner Yelkenci evliydi. Biri 12, biri 3 yaşında iki çocuk bıraktı ardında. Memleketi Hendek’te, çalışmak için seçtiği İzmit’te ve Marksistler için bütün Türkiye’de aranacak, özlenecek, unutulmayacak.

Aşağıda yoldaşımız Sungur Savran’ın Taner Yelkenci hakkında bir yazısını ve Taner Yelkenci’nin liberalizmin demokrasi demagojisinin balonunu patlattığı bir yazısını bulacaksınız. “Liberalizm ve Demokrasi” başlıklı bu çalışma 2011 yılında FelsefeNotos dergisinde yayınlanmıştır.

Sungur Savran - Felaket günleri

Taner Yelkenci - Liberalizm ve Demokrasi