Devlet tekeli kötüdür, özel tekel iyidir!
Türkiye, tarihinde gördüğü en büyük özelleştirmeyi tamamladı. Eskiden Türkiye Elektrik Kurumu’nun (TEK) yönetiminde iken, daha sonra üretim ve iletimden ayrılması için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (TEDAŞ) devredilen elektrik dağıtımı, sonunda coğrafi olarak parçalanmış şirketlere (örneğin İstanbul’da Boğaziçi ve Ayedaş, Konya’da Meram, Çukurova’da Toroslar vb.) aktarılmıştı.
Şimdi son bir ihale ile birlikte bu parçalanmış şirketlerin hepsi ihale yoluyla özelleştirilmiş bulunuyor. İhalelerin toplam bedeli 16 milyar dolara yakın. Özelleştirmenin ölçeği bakımından bunun ardından uzak arayla 6,5 milyar dolara Türk Telekom, 4 milyar dolara Tüpraş, 2,7 milyar dolara Erdemir, 2 milyar dolara Petkim geliyor.
Özelleştirmenin en iddialı gerekçesi nedir? Tekel kötüdür, özele devrederseniz rekabet olur, tüketici kazanır. Şimdi Türkiye’nin her yerinde farklı bir şirket tekel konumu elde etmiş durumda. Gün gelecek fiyat arttıracaklar, gün gelecek yoksul mahallellerden çok para kazanamadıkları için altyapıyı ihmal edecekler. Hani rekabet? Eee, efendim, İstanbul’un Anadolu yakasında oturup Ayedaş’ın hizmetini beğenmeyen Avrupa yakasına taşınır, böylece rekabet olur! Boğaziçi’nin hizmeti de kötü mü, siz de Samsun’a taşının, orada “bizim Çalık” hizmet verecek.
Tekelin de tekeli var. İhaleleri kazanan şirketler çeşitli, ama ihale bedeline ve abone sayısına göre özelleştirmenin neredeyse yarısı Turkcell patronu Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı’nın ortak şirketi MMEKA’ya gidiyor. Şimdi Türkiye’nin 8 milyondan fazla abonesi bu şirketin eline bakıyor. Yeni devletiniz MMEKA! Beğenmezseniz taşının efendim!