İzmir’de göz göre göre cinayet! Hemen yargılama, cezalandırma! Çözüm kamulaştırma!

İzmir’de göz göre göre cinayet! Hemen yargılama, cezalandırma! Çözüm kamulaştırma!

İzmir Alsancak’ın en işlek sokaklarından birinde 12 Temmuz Cuma akşamı yoğun yağışla birlikte su birikintisi oluşan alandaki elektrik kaçağından dolayı 23 yaşındaki Özge Ceren Deniz ve 44 yaşındaki İnanç Öktemay akıma kapılarak hayatını kaybetti. Çevre esnafın belirttiğine göre yıllardır var olan, defalarca şikâyet edilmesine rağmen herhangi bir önlem alınmayan bir sorundan dolayı iki kişi göz göre göre katledildi.

Olayın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile devlete ait olan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin 2013 yılında özelleştirilmesiyle kurulan elektrik dağıtım şirketi Gdz Elektrik çeşitli açıklamalar yaparak bu suçu kendi üzerlerinden atma yarışına girmiş durumda. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi’nin oluşturduğu teknik heyetin ilk incelemelerinde “elektrik şebekesinde su taşkınlarına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiği” ve en az 80 santimetre derinlikte olması gereken kabloların 30 santimetre ve üzerinde olduğu tespit edildi.

İzmir’de yağan her yağmurda benzer görüntülerin oluştuğu şehir merkezinde, günde on binlerce insanın geçtiği bir sokakta böyle bir ihmal kabul edilemez. Daha önce aynı yerde bir köpeğin telef olduğu, geçtiğimiz kış yine biriken sudan elektrik kaçağına bağlı olarak dumanların çıktığı ve defalarca onarım talebinde bulunulduğu bilinirken bu facia bir kaza olarak açıklanamaz.

Sebep özelleştirme, çözüm kamulaştırma

Elektrik Mühendisleri Odası, özelleştirmeler sonrası dağıtım şirketlerindeki teknik yeterliliklerin büyük oranda azaldığının, deneyimli kadroların uzaklaştırıldığının, maliyet düşürmek için hizmetlerin çoğu taşeron olan firmalara devredildiğinin altını çiziyor. EMO kalıcı çözüm için üretimden, dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek bir kamu tekelinin yeniden kurulmasında ısrarcı.

Özel sektörün elinde elektrik dağıtımı gibi toplumsal yaşamın kesintisiz devamı için kritik önemde olan, taşıdığı riskler bakımından insan hayatını doğrudan tehdit edebilen bir işin özel tekellerin eline bırakılması halkın canına ve malına kast edilmesinden başka bir şey değildir. Geçtiğimiz ay Diyarbakır ve Mardin’de yaşanan ve ölümlerle sonuçlanan yangınlar, şimdi İzmir’de yaşanan olayda da bu özelleştirmelerin bize nasıl bir geri dönüşü olduğu en acı şekilde görülüyor.

Denklem basittir. Özel sermaye için amaç kârdır ve kâr için maliyetler en düşük seviyede tutulmalıdır. İnsan canı dahil her şey kapitalist kârlarının karşısında maliyet unsurundan ibarettir. Dolayısıyla özel sektörün bu sorunları tamamen ortadan kaldırması doğasına terstir. Bu ölümlerin sebebi özelleştirme, çözümü ise kamulaştırmadır.

Bu cinayetin sorumluları derhâl yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır!

Tüm elektrik dağıtım şirketleri işçi denetiminde kamulaştırılmalıdır!

Ölümlere çözüm kamulaştırma!