İTÜ rektörlüğü önünde çadırlı direniş
İTÜ'de asistanlar 82 kişinin işten atılmasına yol açacak olan uygulamaya karşı rektörlüğün önünde çadır kurarak direnişe geçti.
İTÜ rektörlüğü, YÖK'le birlikte asistanların lisansüstü eğitimlerinin azami sürelerini gerekçe göstererek 82 asistanın ilişiklerinin kesilmesini gündeme getirmişti. İTÜ'lü asistanlar bu uygulamanın hukuksuz olduğunu söyleyerek önce basın açklamaları düzenlemiş, 300 oy aldığı ve ikinci olduğu haldeCumhurbaşkanı tarafından atanan rektörün uygulamasına karşı 700 imza toplamış, son olarak da Gümüşsuyu Makine fakültesi'nde terk etmeme eylemi gerçekleştirmişti.
Bu eylemlerin ardından rektörlük kesin kararını 18 Ekim Perşembe günü yapılan üniversite yönetim kurulunda verileceğini açıkladı. Ne var ki asistanların eylemleri sonucunda kararın açıklanması bayram sonrasına ertelendi. İTÜ'lü asistanlar üniversite idaresinin oyalama taktiklerine karşı bu süreyi kararlılıklarını ve birliklerini koruyarak geçirme kararı aldılar ve rektörlüğün önünde çadırlı direniş eylemi başlattılar
.İTÜ'lü asistanlar önümüzdeki dönemde 82 kişinin ilişiğinin kesilmesine yol açacak olan azami süre yorumunun ve uygulamanın sona erdirilmesini şimdiye kadar ilişiği kesilen 10 asistanın da tekrar geri alınmasını talep ediyorlar. İTÜ'deki uygulama yeni YÖK yasasıyla iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırıldığı, sözleşmeli statülerin egemen olduğu, performans kriterlerine göre ücret verilen, asistanların bilimsel çalışmalar yerine para getiren projelere yönlendirildiği bir üniversite düzeninin pilot bir örneği olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden İTÜ'lü asistanların direnişi sadece kendilerini değil üniversitelerin geleceğini de etkileyecektir.