Grevlerinde 1 ayı geride bırakan MKB Rondo işçileri halaylarla, horonlarla zafere doğru ilerliyor!

Grevlerinde 1 ayı geride bırakan MKB Rondo işçileri halaylarla, horonlarla zafere doğru ilerliyor!

İstanbul Tuzla Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSB) bulunan MKB Rondo fabrikası işçileri, Türk-İş konfederasyonuna bağlı Selüloz-İş sendikasında örgütlendi. Sözleşme masasında anlaşma sağlanamayınca 28 Ağustos’ta grev çadırı kuruldu. 15-20 senelik işçilerin bile asgari ücret civarında maaş aldığı MKB Rondo fabrikası işçileri, zam taleplerini yüzde 130’dan yüzde 80’e kadar düşürdüler fakat patron yüzde 45’ten yukarı çıkmadı. Daha da önemlisi patron disiplin kuruluna temsilcilerin katılımı, sendika odası tahsis edilmesi ve temsilci hakları gibi sendikanın gücünü pekiştiren, patronun saldırılarına karşı koymaya imkân sağlayan haklarından işçileri mahrum etmeye çalışıyor.

MKB Rondo patronu, işçinin iradesini tanımayı reddediyor!

İş güvencesi insanın en temel haklarından biri. Fabrikalarda iş güvencesinin ilk dayanağı işçilerin örgütlülüğü, fakat disiplin kurulları da işçilerin işten atılmasının müzakere ile önüne geçilmesini sağlayacak bir işlev görüyor. MKB Rondo patronu disiplin kurulunu kabul etmeyerek işçilerin çalışma haklarını savunmalarının önüne geçmeye çalışıyor. Yani işçinin iradesini yok sayıyor. MKB işçisi 28 Ağustos’ta iradesinin tanınmamasına cevabı en etkili şekilde verdi. Saat patronun aleyhine işliyor. Gün geçtikçe daha çok zarar gören patronun kendisi oluyor. Bunun farkında olan patron, yöneticileri aracılığıyla çadırdaki işçilerle diyalog kurmaya, jestler yapmaya çalışıyor. Fakat MKB Rondo işçisinin tavrı net, talepleri ortada. Talepleri karşılanana kadar çadırdan ayrılmayacaklarını her gün firesiz bir şekilde grev çadırında bulunarak gösteriyorlar.

En çok birleşen işçiler kazanıyor! Birleşik İşçi Cephesi için ileri!

MKB Rondo fabrikası, KOSB’un girişinde ana cadde üzerinde. Yoldan geçerken kornaya basan, pencereden uzanıp desteklediklerini ifade eden, arabadan inip grev çayı ile sohbete eşlik eden, komşu fabrikalardan gelen çok sayıda destekçisi var MKB Rondo işçisinin. Fakat dayanışmayı daha da büyütmek gerekiyor. Tuzla’daki MKB grevi ile Petrol-İş’in yine Tuzla Aydınlı’daki Tarkett grevini, bunlarla Gebze’deki Mersen grevini ve memleketin farklı grevlerini Birleşik İşçi Cephesi çatısı altında bir araya getirdiğimizde daha da güçlü olacağız! Devrimci İşçi Partisi olarak bu hedefle hareket ediyor ve herkesi MKB Rondo işçileri ile dayanışmaya çağırıyoruz. İş, aş hürriyet için yaşasın Birleşik İşçi Cephesi!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2024 tarihli 181. sayısında yayınlanmıştır.