Polonez işçileriyle dayanışmanın sesi İzmir’den yankılandı

İstanbul Çatalca’da bulunan Ürdün sermayeli Polonez et fabrikasında Tekgıda-iş sendikasına üye oldukları için 146 işçi işten çıkarılmıştı. İki aydır fabrika önünde direnişe devam eden işçilere polis defalarca kez saldırmış, işçileri ters kelepçe ile gözaltına almıştı. Özellikle öncü işçi kadınlar, direnişin en önünde mücadele ederken hiçbir Polonez direnişçisi baskıya, gözaltına boyun eğmedi

İşçilere yönelik süren baskıları, polis şiddetini kınamak ve Polonez işçilerinin mücadelesini İzmir emekçi halkına duyurmak için İzmir’de sosyalist partiler ve dernekler Şirinyer Migros market önünde basın açıklaması yapmak üzere bir araya geldi. Açıklamanın Migros market önünde yapılmasının en önemli nedeni, Migros’un Polonez’den ürün tedarik eden zincir marketlerden biri olması ve Migros markalı sucuk, salam, pastırma gibi ürünlerin Polonez fabrikasında üretiliyor olmasıydı.

Migros işçi düşmanlığının ve halk sağlığı sorununun ortağı olmaya devam ediyor

Polonez yönetimi, 146 işçisini sendikal sebeple işten çıkardıktan sonra üretimi gündelikçi ve taşeron işçilerle sürdürmüş, gıda sektöründe kritik bir önem taşıyan hijyen belgesi olmayan işçilerle fabrika içerisinde kaçak üretime devam etmişti. Dahası üretilen ürünler, saklama koşulları uygun olmayan depolarda, kaçak bir şekilde depolanmakta. Bu durum fabrika içerisinde üretilen salam, sucuk, sosis vb ürünlerin güvenilirliğine gölge düşürürken, her gün on binlerce insanın bu ürünleri tükettiği düşünüldüğünde ciddi bir halk sağlığı sorunu da yaratmaktadır. Migros, bu ürünleri raflarında satarak hem işçi düşmanlığının hem de halk sağlığı sorununun ortağıdır.

Yapılan açıklamada tüm bu gerçeklere dikkat çekilirken, işçi ve sendika düşmanı Polonez ile ticaret devam ettikçe Migros’un da sorumluluk altında olduğu, yaşananları görmezden gelemeyeceği dile getirildi. Açıklamada, atılan işçilerin geri alınması, işçilerin sendikal haklarına saygı duyulması ve işçilere yönelik süren polis şiddetinin derhal son bulması çağrıları yapıldı.

Basın açıklaması, İzmir emekçi halkına, Polonez işçilerinin sendikal haklarına saygı duyulana, işçilerin işe iadeleri gerçekleşene kadar Polonez markalı ürünleri satın almama çağrısıyla, sloganlarla ve alkışlarla sonlandı.