Çatalca’daki Polonez işçisinin sesi Gebze’deki Domino’s’un önünde yankılandı: “Taşeron varsa halk sağlığı yok!”

Çatalca’da direnen Polonez işçisinin sesi Gebze’deki Domino’s’un önünde yankılandı: “Taşeron varsa halk sağlığı yok!”

İstanbul Çatalca’daki Polonez et fabrikasında süren işçi mücadelesinin sesi Kocaeli Gebze’de yankılandı. Devrimci İşçi Partisi Gebze’de bulunan Domino’s Pizza fabrikasının önünde bir eylem gerçekleştirerek, Domino’s şirketini Polonez fabrikasında işçilerin işten atılması ve yerlerine taşeron işçi çalıştırılması dolayısıyla oluşan halk sağlığı sorunuyla ilgili gerekli adımları atmaya çağırdı. Gebze’de metal, gıda, petrokimya sektörlerinde çeşitli fabrikalarda çalışan işçilerin katıldığı eylemde sık sık Polonez işçileriyle dayanışma sloganları da atıldı. Gerçek Gazetesi facebook hesabından canlı yayınlandı ve Polonez işçileri de direniş alanında eylemi canlı olarak takip ettiler.

Polonez et fabrikasında 137 işçinin Tekgida-İş’e üye olduğu için sendikal sebeple işten atılması, atılan işçiler yerine taşeron ve kaçak işçi çalıştırılması bu fabrikanın ürettiği sucuk, salam, sosis vb. ürünler hakkında ciddi bir halk sağlığı endişesi yarattı. Polonez işçileri ve Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte İstanbul Tabip Odası da bu durumu gündeme getirmiş ve yetkilileri denetim görevini yapmaya çağırmışlardı. Polonez fabrikasından en çok mal tedarik eden firmalardan Domino’s Pizza, Migros, Carrefour gibi şirketler de bu fabrikadan tedarik ettikleri malları üretimde kullanarak ya da halka satışlarını yaparak, oluşabilecek halk sağlığı sorunlarında sorumluluk altına girmekteler. Devrimci İşçi Partisi adına yapılan basın açıklamasında tüm bu şirketlerin konuyla ilgili tutum ve davranışlarının takip edileceği ve gerekli adımların atılmaması halinde eylemlerin süreceği vurgulandı.

Eylemde “taşeron varsa halk sağlığı yok”, “Domino’s uyuma Polonez’i denetle”, “Polonez işçisi yalnız değildir”, “iş, aş, hürriyet” sloganları atıldı. Basın açıklamasının ardından Domino’s fabrikası işçilerine de sendikalarına üye olma ve örgütlü mücadeleye katılma çağrısı yapıldı. Devrimci İşçi Partisi’nin fabrika önünde bir metal işçisi tarafından okunan başın açıklamasının tam metni şöyle:

Değerli basın emekçileri ve emekçi halkımız,

İstanbul Çatalca’da Polonez et fabrikasında büyük bir işçi mücadelesi sürüyor. Bu mücadelenin sebebi 137 Polonez işçisinin Tekgıda-İş sendikasına üye olduğu için işten atılması ve fabrikanın bu işçilerin yerine yevmiyeci kaçak işçilerle üretim yapmaya çalışması. Polonez fabrikası bu şekilde sadece işçilerin ekmeğine kan doğramıyor. Aynı zamanda da bilgisiz, deneyimsiz ve hijyen eğitimi almamış işçilerle fason üretim yaparak halk sağlığını da tehdit ediyor. Domino’s şirketinin pizzalarda kullandığı malzemeler de işte bu Polonez fabrikası tarafından tedarik edilmekte. Basın açıklamamızın amacı bu gerçeği duyurmak ve Polonez yönetimine haftalardır yaptığımız çağrıya ek olarak Domino’s yetkililerini de halk sağlığı için gerekli duyarlılığı göstermeye çağırmaktır.

Polonez’de sendikal sebeple işten atılan işçiler, kasabıyla, baharatçısıyla, makinecisiyle, paketlemecisiyle işini en nitelikli şekilde ve severek yapan işçilerdir. Hijyen eğitimini tam olarak almış, kişisel bakımlarına özel önem veren ve halk sağlığı için en titiz şekilde çalışan işçilerdir. Sırf sendikalaşmayı engellemek için yapılan fason işçilerle yapılan üretimde bu özelliklerin hiçbiri yoktur. Saçı sakalına karışmış, hijyen eğitimi almamış işçilerin fabrikaya girdiklerini hem servislerde hem de fabrikanın içinde görüntülemiş bulunuyoruz. Bu vahim duruma son verilmelidir.

Atılan Polonez işçilerinin işe geri alınması, Anayasal sendika hakkına saygı duyulması hem işçilerin haklı talebidir hem de gelinen aşamada halk sağlığının mutlak bir gereğidir. Bu gerçekler ortadayken Polonez fabrikasından et ürünü tedarik eden Domino’s ile birlikte Migros Carrefour gibi firmaların da bu yaşananları görmezden gelmesi kabul edilemez. Aksi bir tutum bu firmaların Polonez’de süren Anayasa ve yasa ihlallerine, işçi ve sendika düşmanlığına, işçilerin işinden ve ekmeğinden edilmesine ortak olmak en önemlisi de bu gelişmeler dolayısıyla oluşan halk sağlığı sorunundan sorumlu olmak anlamına gelir.

Bizler Devrimci İşçi Partisi olarak iş, aş, hürriyet için mücadele eden Polonez işçilerinin ve Tekgıda-İş sendikasının ilk günden itibaren yanındayız. Patronlara yaptığımız uyarıların ardından bir çağrıyı da emekçi halkımıza yapmak isteriz. Polonez işçisi hepimiz için mücadele ediyor. Türkiye’yi ucuz emek cenneti, Türküyle Kürdüyle bu memleketin işçisini de köle olarak gören yerli-yabancı sermayenin Anayasa, yasa, hak, hukuk tanımaz tutumlarına karşı hepimiz için direniyor. Bu direniş emeğin hakları için! Bu direniş halk sağlığı için! Bu direniş ekmek ve hürriyet içim! Bu direnişe sahip çıkalım. Sınıf dayanışmasını yükseltelim!

Basın açıklamamıza burada son verirken. Domino’s firması ve diğer Polonez müşterilerinin yaşanan sorunlarla ilgili alacakları tutumları takip edeceğimizi ilan ederiz. İşçi haklarını çiğneyen ve halk sağlığını tehdit eden duruma karşı harekete geçilmediği takdirde eylemlerimizi arttırarak devam edeceğimizi duyururuz.

Halk sağlığı için Polonez müşterisi firmalar sorumluluklarını yerine getirsin!

Atılan işçiler geri alınsın! Sendika hakkına saygı duyulsun! Halk sağlığı koşulları sağlansın!

Yaşasın Polonez işçilerinin haklı mücadelesi!

Yaşasın sınıf dayanışması!

Yaşasın İş Aş Hürriyet mücadelemiz!

Devrimci İşçi Partisi