Özel sektör öğretmenleri ekmek, gelecek ve memleket için eylemde!

Özel sektör öğretmenleri ekmek, gelecek ve memleket için eylemde!

Özel sektör öğretmenleri, eğitim iş kolunda belirli süreli iş sözleşmesi nedeniyle mevsimlik işçi muamelesi görüyorlar, iş güvenceleri yok ve yasak olmasına rağmen asgari ücret altında ücretlere çalışmak zorunda kalan öğretmenler var. Eğitim emekçileri maruz kaldıkları haksızlıklar karşısında örgütlenip kurdukları Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ile insanca yaşanılacak koşullar için mücadele ediyorlar.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası mücadeleye 26 Mayıs 2024 Pazar günü başlattıkları eğitim nöbeti ile devam ediyor. Başta taban maaş haklarının geri verilmesi olmak üzere taleplerinin, ilan edilmeye hazırlanılan Öğretmen Meslek Kanununda (ÖMK) yer alması için başlattıkları eğitim nöbeti, TBMM Çankaya kapısı önünde devam ediyor. Özel sektör öğretmenlerine eğitim nöbetlerinin 32. gününde Devrimci İşçi Partili eğitim emekçileri olarak dayanışma ziyaretinde bulunduk.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'na göre, Türkiye’de sayıları 200 bine yaklaşan özel okul öğretmenleri ortalama 17 bin lirayla 25 bin lira arasında bir aylık ücret alıyor. Bunun dışında pek çok okul, kurs ya da dershanede asgari ücretin altında çalışan öğretmenler bulunuyor. Özel sektör öğretmenlerinin temel sorunları arasında, 10 aylık süreli sözleşmeler yer alıyor. Öğretmenler genellikle her yıl yenilenen 10 aylık sözleşmelerle işe alınıyor. Böylece bir yılını doldurmadan işten çıkarılan öğretmen, kıdem tazminatı hakkını alamıyor; her yıl işten çıkarılma ya da sözleşmesinin yenilenmemesi tehdidiyle yaşıyor.

2014 yılında Yusuf Tekin’in müsteşarlığı döneminde Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndan kaldırılan “taban maaş” hakkı, bir özel okul öğretmeninin, kamudaki denginden daha düşük maaş alamayacağını düzenliyordu. Taban maaş uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte binlerce öğretmenin asgari ücrete mecbur edildiğini söyleyen sendika, 2014’e kadar olduğu gibi, kamudaki meslektaşlarıyla aynı özlük haklarına ve maaşa sahip olmak için mücadele ediyor.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın verdiği haklı ve meşru mücadele nedeniyle konu hakkında konuşmak durumunda kalan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin “sorunları çözeceğiz” dese de adım atmış değil. “Bize söz değil yasa lazım” diyen özel sektör öğretmenleri mücadelelerini sonuç alıncaya kadar sürdürmeye kararlı! Emekçi halkımızı Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasıyla beraber eylemde olan, “Ekmek, gelecek ve memleket için emekten yana bir ÖMK istiyoruz!” diyen eğitim emekçilerinin bu haklı mücadelelerine sahip çıkmaya ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2024 tarihli 178. sayısında yayınlanmıştır.