Ölümüne çalışıyoruz!

Ölümüne çalışıyoruz!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 2018 yılı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Rapora göre 2018 yılında 1923 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İş cinayetleri diyince insanların aklına tehlikeli olarak bilinen madenler, inşaatlar ve tersaneler gibi sektörler geliyor. Ancak rapora göre iş cinayetlerinin yüzde 21’i trafik ve servis kazaları sonrasında gerçekleşiyor. Yani ölüm her sektörde çalışan işçiyi işe giderken ya da dönerken bulabiliyor. Servis şirketlerinin kötü koşullarda araçlarla ve ehil olmayan şoförlerle taşıma yapması, patronların işçinin güvenliğini düşünmeyip servislerin maliyetini düşünmesi, emeğin her dakikasını sömürmek için yaptığı zaman baskısı bu ölümlerin başlıca sebeplerini oluşturuyor.

İnşaat sektörü daha önceki yıllarda iş cinayetlerinde birinci sıradayken ikinci sıraya düşmüş durumda. Bunun sebebi tabii iş güvenliği önlemlerinin arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi değil. İnşaat sektöründeki kriz dolayısıyla inşaatlar durmuş ya da ciddi şekilde yavaşlamış durumda. En yüksek işsizlik oranları inşaat sektöründe yaşanıyor. Ancak buna rağmen yine de inşaatlarda 438 işçi cinayete kurban gitmiş durumda.       

Çocuk işçilerin ölümünde de bir artış var. 2018 yılında 14 yaş ve altında 23 çocuk, 15-17 yaş arası 44 genç işçimiz iş cinayetine kurban gitti. Bu rakamlar 2016 ve 2017 yıllarına göre artış göstermekte.

En çok iş cinayeti yaşanan iller de yine ekonominin başını çeken İstanbul, Kocaeli, Manisa, Bursa, Antalya ve İzmir.

Tablo açık! İşçi sınıfı ölümüne çalışıyor. Patronlar kasalarını doldurmak için canlara kıymaya, iktidar da seri cinayetleri seyretmeye devam ediyor.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2019 tarihli 116. sayısında yayınlanmıştır.