Arjantin’de devrimci Marksistlere 1 milyon oy!
Arjantin devrimci Marksizmi, son yıllarda seçim sandığında yaptığı atılımı yeni bir doruğa taşıdı. Frente de Izquierda y de los Trabajadores (FİT-Solun ve Emekçilerin Cephesi) adıyla üç Trotskist parti tarafından kurulmuş olan cephe, 11 Ağustos’ta yapılan ön seçimlerde 1 milyona yakın oyla yüzde 3,3 oranına erişti. 2011 seçimlerinde bu oy miktarı yaklaşık 500 bindi. Yani FİT iki yıl içinde oylarını yüzde 100 oranında arttırmış oldu!
FİT, üç partiden oluşuyor. Bunların başını Devrimci İşçi Partisi’nin Arjantin’deki kardeş partisi, Dördüncü Enternasyonal’in Yeniden Kuruluş Koordinasyonu (DEYK-CRFI) seksiyonu Partido Obrero (PO-İşçi Partisi) çekiyor. Bu seçimlerde FİT ülkenin nüfusunun yüzde 90’ını kapsayan coğrafi bölgelerde seçime girdi. Bazı bölgelerde ise öteki iki parti mevcut olmadığı için PO seçime FİT’e bağlı olarak ama kendi adıyla girdi. Arjantin’de ön seçimler 2009 yılında kabul edilen bir yasaya göre zorunlu. 16 yaşından büyük bütün vatandaşlar istedikleri parti veya cephe içinde belirlenmiş adaylara oy veriyor. Ön seçimlerde sadece genel seçimlerin adayları belirleniyor, milletvekili veya senatör seçilmiyor. Genel seçimler bu yılın 27 Ekim’inde yapılacak.
FİT’ın başkent Buenos Aires şehrindeki adayı PO’nun lideri Jorge Altamira idi. Altamira, karşısında iktidar partisi ve öteki burjuva partilerinin yanı sıra çok güçlü bir merkez sol cephe olmasına rağmen oyların yüzde 4,18’ini almayı başardı. Buenos Aires eyaletinin baş adayı ise yine PO’dan işçi önderi, ünlü Piqueteros (işsizler) hareketinin liderlerinden Nestor Pitrola idi. Pitrola’nın listesi de yüzde 4’e yakın oy aldı.
Bazı eyaletlerde alınan oy oranları ise FİT’in ve PO’nun muazzam bir atılım yaptığını gösteriyor. Kuzeyde çok yoksul bir bölge olan, PO’nun seçime kendi adıyla girdiği Salta’da eyalet çapında oy oranı yüzde 11, eyalet başkentinde ise yüzde 18. PO Salta başkentinde, iktidar partisini de geçerek ikinci büyük parti haline gelmiş durumda! Salta’nın komşusu, aynı derecede yoksul Jujuy eyaletinde yüzde 9, petrol bölgesi Santa Cruz’ta ise yüzde 8 oranına ulaşıldı.
Taşrada birçok eyaletten önemli başarılar elde edildi. Formosa eyaletinde yüzde 5, Mendoza’da yüzde 7,5, Río Negro’da yüzde 6, Neuquen eyaletinin başkentinde yüzde 8 oy oranına ulaştı FİT.
Arjantin 2001-2002’de Türkiye’ninkine çok benzer çok derin bir ekonomik kriz yaşadı, ama o dönemin Türkiye’sinden farklı olarak bu krize ülkede bir devrimci yükseliş eşlik etti. Kitlelerin büyük gösterileri sonucunda bir ayda dört başkan devrildi. Ama 2003 seçimlerinde Peronist partiden Néstor Kirchner adlı bir burjuva milliyetçisi başkan seçildikten sonra ülke duruldu. 2007’den beri de Kirchner’in eşi Cristina Fernández Kirchner başkanlığı yürütüyor. Bayan Kirchner 2011’de Kirchner ailesinin üçüncü zaferini yüzde 54 oyla kazandı. Ama bu ön seçimde oyları yüzde 26’ya düştü. Öyle görünüyor ki burjuvazinin safları bölünüyor. Devrimci bir cephenin açık bir sınıf mücadelesi ajitasyonuyla büyümesi burjuvazinin güçlerinin zayıflamasına denk geldiğine göre, Arjantin sınıf mücadeleleri açısından bereketli bir döneme giriyor demektir!
Bu yazı, Gerçek gazetesinin Eylül 2013 tarihli 47. Sayısında yayınlanmıştır.