Rapor kasıtlı!
2011 yılının Aralık ayında Şırnak (Şirnex) Uludere’nin (Qilaban) Roboski köyü sakini 34 sivil Kürdün hava bombardımanı ile katledilmesine ilişkin bir yıl üç aydır yapılan araştırmalar sonucu ortaya bir rapor çıktı. Başka hiçbir şey yok henüz. Ne ciddi bir savcı soruşturması, ne tabii açılmış bir dava, ne cumhurbaşkanının harekete geçirebileceği Devlet Denetleme Kurulu, ne idari bir soruşturma. Bir tek Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun “Uludere Alt Komisyonu” raporu. Onun da söyleyebildiği tek şey sivil ve askeri merciler arasında “koordinasyonsuzluk”. “Kasıt yok”muş!
Bizim bu tablodan çıkartabildiğimiz, hükümet ile komisyonun AKP’li çoğunluğu arasında yeterli “koordinasyon”un olduğu. Ve de raporun hükümeti kurtarmak için kasıtlı olarak böyle çıkartıldığı. Başka bir amacı yok raporun. Hükümetin suçunu örtbas etmek!
İşte size parlamenter denetim! Sistemin ne kadar iyi işlediğini ve ne kadar demokratik olduğunu anlayasınız diye, düzenin sahipleri işçilere, emekçilere, ezilenler, gençlere somut, yaşanmış bir örnek sunuyorlar. Bütün toplumun gözleri önünde, hiçbir şeyin gizlenemeyeceği kadar açık bir cinayet devlet eliyle nasıl işlenir ve sonra nasıl aklanır. İşte size parlamenter sistem. “Ah, affedersiniz, bana haber vermeyi unutmuşlar, kaza oldu. 34 kişi kazara öldü!”
Türkiye’nin onurlu insanları, bu çirkef düzenden çıkarı olmayan işçileri, emekçileri, Kürt halkının yanı başında, göz göre göre işlenen ve hesabı sorulmayan bu cinayeti unutmayacaklardır. Bu cinayetin hesabı bir gün mutlaka sorulacaktır. Ama dikkat! Sri Lanka çözümünün ilk testinde hükümet zorlanmadı. Bu kötüye işarettir. İkincisi Paris’ti. Orada da Türkiye’nin parlamenter sistemi değil, Avrupa demokrasisi Türk devletine yardım ediyor. Bu testlerin böyle başarıyla devam etmesine izin verirsek, tehlikeli bir yola gireriz.
Herkes Roboski’nin ve Paris’in hesabını her gün her sorabildiği merciye sormalı. Roboski’yi unutma, unutturma!