Bursalı metal işçilerinden sahte seferberliğe tepki: "Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu"
Bursa'da işçiler istihdam seferberliğinin gerçek yüzünü gösterdi. "Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" ortada istihdam değil İşçi kıyımı seferberliği var dedi. Bursa Fomara'daki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürosu önünde yapılan basın açıklamasında işten atılan işçiler bir araya geldi.
Son dönemde yüzde13 seviyesine kadar çıkan resmi işsizlik oranları referandum öncesinde hükümet için büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Erdoğan ve AKP iktidarı bu yüzden bir istihdam seferberliği başlattığını duyurmuş ve patronlara çeşitli teşvikler vereceğini açıklamıştı. Ancak işçi kıyımı artarak devam etti. İşçiler bu durumu "Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" diyerek Çalışma Bakanlığı bürosunun önüne bir bidon turşu koyarak protesto etti.
Gerçek gazetesi olarak söz konusu seferberliğin sözde kaldığını, başta Tofaş olmak üzere ardı ardına işçi çıkartmalara girişen patronlara hiçbir yaptırım uygulanmadığını yazmıştık. (http://gercekgazetesi.net/karsi-manset/koc-holding-ve-turk-metalin-isten-cikartma-seferberligine-karsi-diren-tofas) Daha sonra yine bir başka karşı manşette, yine istihdam seferberliği adı altında işsizlik fonunun nasıl yağmalanıp patronlara peşkeş çekildiğini vurgulamıştık. (http://gercekgazetesi.net/karsi-manset/istihdam-degil-somuru-seferberligi)
İstihdam seferberliği propagandası eşliğinde işçi kıyımına girişenlere en anlamlı cevabı Bursalı metal işçileri verdi. İşçiler özellikle Koç Holding'e bağlı fabrikalarda işçi kıyımının yoğunlaştığını, bu kıyımların sendikal mücadele dolayısıyla gerçekleştiği ancak hem işçilerin hem de mahkemelerin baskı altına alındığını vurguladı. İşten atılan işçiler adına yapılan açıklamada işçi kıyımına giden fabrikaların, işten attıkları işçileri son bir ay içinde kağıt üstünde başka şirkete geçirerek sahtecilik yaptığı ve böylece hem işçi atıp hem de teşviklerden yararlanma yoluna gittiği söylendi. İşçiler Çalışma Bakanlığına şu sorular sordu: "1. Fabrika içinde bana sorulmadan birimim bile değiştirilmezken, çalıştığım şirket nasıl değiştiriliyor. 2. Neden şirketimin değiştirildiği bana haber verilmiyor? Ben hala fiziken aynı şirkette aynı işime devam ediyorum. 3. Neden değişiklik sadece çıkarılan işçilerin son ayında yapılıyor? Çıkarılan herkesin son ayda başka şirkete geçirilmiş olması bir tesadüf müdür? 4. Yoksa bu işverenin ceza yememek için ve teşvik almaya devam edebilmek için bir oyunu mu? 5. Çalışma Bakanlığı bu durumun farkında mı? Eğer farkında ise ne gibi tedbirler alıyor?"
Bu sorular halen cevap bekliyor. İşçiler ise haklarını aramaya, iki yüzlülükleri teşhir etmeye ve emek hırsızlarından hesap sormaya devam edecekler.