Emekçi kadınlar tacize, şiddete karşı Gebze’de Birleşik Metal-İş Sendikası’nda buluştu
17 Kasım Pazar günü Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 Nolu Şube Kadın Komisyonu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Birleşik Metal-İş Sendikası’na bağlı Mersen işçilerinin grevinden, Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlendiği için işten atılan Polonez işçilerinin direnişinden ve Selüloz-İş Sendikası'nda örgütlü MKB Rondo işçilerinin grevinden kadın işçileri, Gebze’nin metal işçisi kadınları ile buluşturdu.
Kadın Komisyonu adına açılış konuşması yapan bir metal işçisi kadın, kadınların erkek egemen sistemin bir sonucu olarak dünyanın her yerinde şiddete, tacize, kadın cinayetlerine maruz kaldığını ve kadınların hayatta kalabilmek, insanca bir yaşam sürebilmek için mücadele etmek dışında bir yolu olmadığını anlattı. Birleşik Metal- İş Sendikası Kadın Komisyonu’nun kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddet ve taciz suçlarının artmasında bu suçlarda uygulanan iyi hal ve haksız tahrik gibi ceza indirimlerinin ve kadını koruyan yasaların uygulanmamasının sebep olduğunu tespit ettiğini ve örgütlü olduğu fabrikalarda tüm bunlara ve kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılma kararına karşı mücadele ettiğini açıkladı.
İş, ekmek ve hürriyet mücadelelerinin en önünde duran kadınlar etkinliğe damgasını vurdu!
Kadına yönelik şiddete karşı tüm emekçi kadınlara örgütlenme çağrısı yapan bu etkinliğin esas konukları Mersen ve MKB Rondo grevlerinde, Polonez direnişinde en ön saflarda mücadele eden kadınlardı. Etkinliğe o kadınların taşıdığı mücadele coşkusu, grev ve direniş deneyimleri damgasını vurdu. İlk konuşmacı olarak Gebze’den Mersen grev çadırındaki tek kadın işçi olan Mehtap Bakır, 200 günü aşan grevlerinden deneyimlerini aktardı. Sendikal örgütlenmenin karşısında bir siyasi güç olduğunu, bu gücü aşmanın tüm zorluklara rağmen sadece sınıf dayanışmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.
Ardından İstanbul, Çatalca’da sendikalı oldukları için işten atılan 146 Polonez işçisinin, 120 günü aşkın süredir, yazın sıcağına, kışın soğuğuna, polisin saldırılarına rağmen sürdürdüğü direnişi temsilen Ayla Erdal ve Saniye Taş konuştu. Ürdünlü Polonez firmasına fabrikalarında, birçoğu hayatlarının yarısını orada çalışarak geçiren işçiler asgari ücretle, açlık koşullarında çalışmamak için Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlendiklerini ve bu yüzden Kod 46 ile, yani yüz kızartıcı suç işledikleri iftirası ile işten atıldıklarını anlattılar. Yıllarını verdikleri Polonez’de işten atıldıktan sonra başlattıkları direnişte yaşadıkları polis saldırılarını, devletin Ürdünlü şirketin patronunu korumak için harekete geçtiğini ama bütün bunların Polonez işçilerini ve bu mücadelenin en önünde duran kadın işçileri daha da hırslandırdığını anlattılar.
Şekerpınar’da bulunan MKB Rondo fabrikasında 80 günü aşkın süredir geçinebilecekleri ücretler, temsilci izinleri ve disiplin kurulu gibi sendikal haklar için greve devam eden işçileri temsilen Yeter Bayrak konuştu. Selüloz-İş Sendikası’na üye olup fabrikayı örgütledikten sonra ilk sözleşmelerinde patronun en temel hakları dahi tanımayan uzlaşmaz tutumuna karşı MKB Rondo işçileri üretimden gelen güçlerini kullanmıştı. Grev çadırından Yeter Bayrak, bütün zorluklara karşı arkadaşlarıyla beraber o grev çadırında durmaya devam edeceğini ve mutlaka kazanacaklarını vurguladı.
Grevci ve direnişçi kadınların konuşmaları boyunca, metal işçilerinin doldurduğu salonda alkışlar ve sloganlar neredeyse hiç dinmedi. Grev çadırlarının, direniş alanlarının coşkusu şubenin konferans salonuna hâkim oldu.
Metal işçisi kadınlar şiddete ve tacize karşı örgütlenmeye, mücadeleye çağırdı!
Grev ve direnişlerden aktarımların ardından etkinlik akademisyen Melda Yaman’ın kadına yönelik şiddetin toplumsal temelleri ve toplumsal cinsiyet konulu sunumu ile devam etti. Erkek egemen toplumun kadınlara yaşattığı ezilmeyi konu alan sunuma, işçi kadınlar da soru ve katkılarıyla katıldılar.
Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu, etkinliğin ardından tüm emekçi kadınları 22 Kasım’da Gebze Kent Meydanı’nda yapacakları basın açıklamasında şiddete ve tacize karşı mücadeleyi ve işçi kadınların taleplerini yükseltmeye davet etti.