“İnsanlığı yaşatmak için salgında da örgütlenmek zorundayız!”

“İnsanlığı yaşatmak için salgında da örgütlenmek zorundayız!”

Herkese merhaba,

Biz Bahçelievler Devlet Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileriyiz. Biz bu hastaneye çalıştığımız hastaneden görevlendirme yapılarak geldik. Diğer meslektaşlarımız gibi biz de pandemi için görevlendirildik. Türkiye’de ilk Koronavirüs vakası açıklandığında diğer tüm sağlık emekçisi arkadaşlarımız gibi daha önceden açıklanan referans hastanelerine görevlendirilerek çağrılacağımızı biliyorduk. Hepimiz emekçi halkımızı iyileştirmek, yaşatmak için göreve hazırdık. Hatta bazı kronik hastalığı olan hemşire arkadaşlarımız gönüllü olarak hizmet vermek için dilekçe bile vermişti.

Salgına karşı mücadelede en ön safta olmak bizim için onur verici bir görev ama bağlı bulunduğumuz hastanelere geldiğimizde hiç de Sağlık Bakanı’nın “pandemiye hazırız” dediği gibi bir durum olmadığını birkaç saat içinde anladık. Çalışma şartları, iş yükü, fazla mesailer çok kötüydü. Koruyucu ekipman ise çok kısıtlıydı. N95 maskeleri 24 saat boyunca bir adet olarak imza karşılığında alıyorduk. Tek kullanımlık önlükler sayıyla veriliyor, aynı önlüğü defalarca giymemiz isteniyordu. Salgının ilk haftalarında vaka sayıları ile birlikte sorunlarımız da çığ gibi büyümeye başladı. Ne yöneticilere ulaşabildik ne de Hastane Enfeksiyon Komitesi ortalıktaydı. Hiçbir sorunumuzu çözecek muhatap bulamamaya başladık. Telefonlarımıza çıkılmıyor, randevu taleplerimize olumsuz cevaplar alıyorduk. Sorumlu hemşirelerse nöbet tutmadıkları için durumdan memnundu. İdarenin tüm taleplerinin ne pahasına olursa olsun uygulayıcısı olma durumuna çoktan gelmişlerdi. Mobbingin en büyüğünü onlar yapıyordu. Bizim halimizden yine bizim yaşadıklarımızı yaşayanlar anlar.

Bir hastane yönetimi düşünün ki salgın döneminde çalışanlarının sorunlarını dinlemiyor, kaçıyor. Biz hemşireler daha fazla bu kötü koşullarda çalışamayacağımızı biliyorduk. Bireysel olarak kendi kendimize çözüm arıyorduk. Bizden daha deneyimli, geçmişte sendika deneyimi de olan bazı sağlıkçı arkadaşlarımızın da çağrısıyla hızlıca bir araya gelip bir Salgın İzlem Komitesi kurduk. Aldığımız kararları kendi birimlerimizde uygulamaya başladık. Komitemiz mütevazi ama etkili olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Çünkü komitemizin müdahaleleri sayesinde bazı olumsuz durumları değiştirmeyi başardık. Hatta sağlık bakım hizmetlerinin bizim hakkımızda konuştuklarını da duyduk. Sesimize kulak tıkayanlar ortak hareket etmemizin bir sonucu olarak bizi yakın takibe aldılar.

Fakat en temel sorunlar hala olduğu yerde duruyor. Sorunlarla baş etmenin yolunu ise artık biliyoruz. Yapılan taramalarda birçok sağlıkçı arkadaşımızın Kovid-19 testi pozitif çıktı ve aktif dönemde hasta hasta çalıştırıldığımızı test sonuçları çıkınca fark ettik. Cephede, ateş hattında çalışan biz sağlık emekçilerine çok da kıymet verilmediğini, sahte alkış kampanyalarıyla olumsuz koşullarımızın üstü örtüldüğünde gördük. Emekçi halkımızın alkışları başımızın üstüne ama bakanlığınkini elbette samimi bulmuyoruz. Bize değer verilmediğini en iyi Çapa’da çalışan sağlıkçıların koruyucu ekipman bulma kampanyasında görmüştük.

Bizler bu salgında çoğu zaman canını da hiçe sayan emekçileriz ama görevimiz yalnızca insanlığı yaşatmak değil. Yaşamı devam ettirmenin yanında geleceğimize sahip çıkmakla ve insanlığı daha ileri bir aşamaya çıkarmakla da yükümlüyüz. Hem kendi sağlığımızı korumak hem de emekçi halkımızın sağlığını korumak için bir araya gelmek de görevlerimizden biri. Ve bunun yolunun örgütlenmekten geçtiğini yaşadığımız deneyimden kısa sürede anladık.

Tüm sağlık emekçisi arkadaşlarımıza buradan çağrımızı tekrarlayalım; salgında da örgütlenmek zorundayız! Sağlık-Sen Türkiye’nin en fazla üye sayısına sahip sendikası ama bu süreçte tüm Sağlık-Sen yöneticileri de odalarına saklanmış vaziyette. Can pazarına dönmüş hastanelerde onları sahada görmek mümkün değil! Tüm üyelerine kapıları kapatmakla kalmadılar, WhatsApp gruplarını da konuşmaya kapattılar. Tüm sağlık emekçileri hiç vakit kaybetmeden salgın komiteleri kurmaya, mücadeleci sendikalarda örgütlenmeye, mücadeleye! Salgından bundan başka çıkış yolumuz yok!

Hastane Salgın İzlem Komitesi üyeleri

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2020 tarihli 128. sayısında yayınlanmıştır.