Dilovası Systemair HSK direnişinden bir işçi: Örgütlenmeli ve 1 Mayıs’ı kutlayabilmek için mücadele etmeliyiz

Dilovası Systemair HSK direnişinden bir işçi: Örgütlenmeli ve 1 Mayıs’ı kutlayabilmek için mücadele etmeliyiz

Sendikada örgütlendiğimiz için 6 aydır ücretsiz izin dayatmasına maruz kalıyoruz. 1 Mayıs bunu değiştirmemize vesile olsun!

Sendikalı olmayan Systemair HSK fabrikasında çalışıyorum. Bana asgari ücretin reva görüldüğü, zorla mesaiye bırakıldığımız, yıllık izne ne zaman çıkmamızın dayatıldığı, soğukta çalıştırıldığımız (klima santrali üretiyoruz), ve daha birçok olumsuz koşullarda çalışıyoruz. Belki siz okurken bile aynı olumsuzluklarla karşı karşıya kaldığınızı keşke şunu da yazsaydın dediğinizi duyar gibiyim. Ben Systemair HSK’da bunları yaşarken sizde farklı fabrikalarda aynı hatta daha kötü şartlarda çalışıyor buna karşı da sesinizi çıkardığınızda işinizde olmamak için patronun ve yöneticileriniz iki dudağına bağlı olduğunu biliyoruz.

Bu böyle gitmez dedik HSK çalışanları olarak ve Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendik. Nasıl hareket edeceğimizi birlikte karar verdik. Fabrikamızda çoğunluğu sağlamak gerekiyordu. Herkes en güvendiği kişilerle diyaloğa geçerek Birleşik Metal-İş sendikasına üye olduk. Çoğunluğu sağlamak bizim için çok kolay oldu. Çünkü insanca yaşayabileceğimiz bir ücret ve işverenle karşı karşıya kalmayacağımız bir çalışma ortamı için hepimiz kararlıydık. Tabi işverenin tutumu hep aynı oldu, sendika düşmanlığı yaptı. Çalışma Bakanlığından gelen belge Systemair HSK fabrikasında Birleşik Metal çoğunluğu sağladı yetki belgesiyle. Patron bizleri ücretsiz izne gönderdi. Yani asgari ücretin yarısıyla geçinmemizi isterken bizlerin sendikadan istifa etmemiz için türlü türlü baskılar yaptı. (Kapılar kitlendi, kapılara tırlar çekildi, tutanaklar tutuldu…) 19 Ekim’den bu yana bu baskılara rağmen kapı önü direnişimiz devam ediyor.

Aslında konumuz 1 Mayıs… Sendikasız çalışınca 1 Mayıs işçi bayramından da haberimiz olmuyor. Ne kadar önemli ve ne tür bedeller ödendiğini daha sendikal mücadelemizde öğrenmiş olduk. Bizler fabrikalarda 8 saatten fazla çalışmıyorsak, yüzyılı aşkın bir süre önce işçilerin bedel ödeyerek bunu kazandığını ve bizlerde bu kazanımı 1 Mayıs’ı meydanlarda kutlamaya başladık. Pandemi bahanesiyle yasaklanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü işçilerin yan yana gelmesini istemedikleri içindir. Sendikamızın örgütlü olduğu fabrikalarda 1 Mayıs sloganlar, pankartlar, müzikler ve şiirlerle kutlandığını görmek bile biz sendikasız çalışan işçileri heyecanlandırmaya yetiyor. Bizlerde fabrikalarda sendikalı olmak için örgütlenmeli ve bizlerde 1 Mayıs’ı kutlayabilmek için mücadele etmeliyiz…

Dilovası Systemair HSK direnişinden bir işçi