Devrimci Marksizm’in 41-42. çift sayısı çıktı!
Devrimci Marksizm dergisinin yeni sayısı, dünyayı tutsak almış olan koronavirüsün farklı boyutlarını ele alan iki yazıyla açılıyor. Mike Davis bir sağlık sorunu olarak pandemiyi ve Sungur Savran ekonomik bir sorun olarak borsa çöküşünü inceliyor.
Sayı, Türkiye’de sınıf mücadelesinin son dönemdeki en önemli boy ölçüşmesi olan MESS sözleşmesi konusunda Levent Dölek’in kapsamlı bir analizi ile devam ediyor. Sayının ana dosyasında ise bundan 100 yıl önce, Ekim devriminin yarattığı ivme sonucunda dünyada yaşanan büyük altüst oluşun Türkiye topraklarındaki yansımaları ele alınıyor.
Bu yansımalar arasında en önemlilerinden biri Türkiye Komünist Fırkası’nın kurulmasıdır. Bu vesileyle derginin kapağında yayınlanan fotoğraf, Türkiye Komünist Fırkası’nın tarihi önderi Mustafa Suphi’nin bugüne kadar gün yüzünü görmemiş bir fotoğrafı. Ayrıca derginin içinde de Mustafa Suphi hakkında ilk defa yayınlanmakta olan bir belge ile o dönemde Türkiye’de komünist faaliyet gösteren bir dizi insanın fotoğrafları yer alıyor.
Dosyada önce Sungur Savran Türkiye’nin o dönemine damga vuran Milli Mücadele’deki burjuva güçleri Marksist bir gözle ele alıyor. Bu yazıyı Burak Sayım’ın emperyalist işgal altındaki Mütareke İstanbulu’nda komünizmin dünya partisi Komintern’in yürüttüğü faaliyetler konusunda ilk elden araştırmaya dayanan yazısı izliyor. Dosyanın diğer iki yazısı ise Türkiye Komünist Fırkası’na (TKF) ayrılmış durumda. Sungur Savran TKF’nin Türkiye’nin 20. yüzyıldaki tek gerçek Bolşevik Partisi olduğunu anlatırken dosyanın son yazısı ise TKF’nin tarihi önderi Mustafa Suphi’nin çeşitli konulardaki yazı ve konuşmalarından oluşuyor.
Dosya dışında, Alper Öztaş son yıllarda Marksist felsefe alanında çok popüler bir isim haline gelmiş olan Bertell Ollman’ın diyalektik anlayışını eleştiriyor. Kitap değerlendirmesi bölümünde ise Özgür Öztürk Macaristan’ın önemli Marksist teorisyeni Támas Krausz’un Türkçe’ye yeni çevrilmiş olan Lenin değerlendirmesini inceliyor. Özdeniz Pektaş ise Marx’ın Amerikan İç Savaşı’na (1861-1865) ilişkin yazılarını bir araya getiren bir kitap vesilesiyle ABD’de köleliğin ilgasının kapitalizmde özgür olmayan emeğin yerine ilişkin anlamını deşiyor.
Devrimci Marksizm, her zamanki gibi bu sefer de sınıf mücadelesinin en önemli meselelerine ve en yakıcı boyutlarına Marksist teorinin ışığını yansıtıyor.
Devrimci Marksizm'in yeni sayısını İnternet üzerinden okumak için:
http://www.devrimcimarksizm.net/sites/default/files/devrimci_marksizm_41-42_tum_dergiyi_indir.pdf