FİT zaferini ülke geneline taşıdı

Arjantin’de 14 Ağustos’ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turuna devrimci Marksistlerin seçim başarısı damgasını vurdu. Aralarında Devrimci İşçi Partisi’nin kardeş partisi Partido Obrero’nun da bulunduğu üç partinin başını çektiği Frente de Izquierda y de los Trabajadores (Solun ve Emekçilerin Cephesi – FİT), seçimlerde beş yüz binden fazla oy aldı.

Cephe bu oyla, %1,5’luk barajı geçip seçimin ikinci ayağında da yer alabilmek için hedeflediği dört yüz bin oyu aşarak %2,48’lik bir orana ulaşmış oldu. Bu oran, cepheyi oluşturan partilerin 2007 seçimlerinde aldıkları oy oranı toplamını ikiye katlaması anlamına geliyor.

İşçi Partisi’nden Jorge Altamira’nın başkan adayı,  başkan yardımcısı adayının ise blokun ikinci büyük partisi PTS’den olduğu FİT, 24 seçim bölgesinin 19’unda seçimlere girdi. FİT’ın %4 üzerindeki oy oranıyla en başarılı olduğu eyaletler ise, başkent Buenos Aires, Neuquén ve adına işsizler (piqueteros) hareketinin eylemlerinden aşina olduğumuz Salta… Ayrıca Buenos Aires, Córdoba ve Santa Cruz eyaletlerinde cephe, ciddi bir siyasi etkiye sahip.

Cephenin bu sonuçları “politik reform”a rağmen elde etmesi ise ayrı bir kayda değer sonuç. Cristina Fernandez Kirchner yönetiminin yürürlüğe soktuğu “politik reform” büyük partilerin -dolayısıyla patron partilerinin- lehine işlerken küçük partileri seçimlerin dışına itiyor. Bu koşullar altında FİT’ın, en nihayetinde kazanmayı hedeflemediği ve kazanamayacağı önceden de apaçık olan cumhurbaşkanlığı yarışında, ilk tur barajının üzerinde bir oran tutturması, başarısını kanıtlar nitelikte.

Buraya kadar FİT’ın sayısal başarısından bahsettik oysa cephenin esas başarısı siyasi… Arjantinli devrimci Marksistler, cumhurbaşkanlığı seçimleri vesilesiyle, işçi sınıfına onları düzenin dışına çekecek taleplerden oluşan bir seçim programıyla seslenerek, emekçilerin bir bölümünü daha bu programa kazanmış oldu.

Seçimlerin sol kanadında bu olumlu gelişmeler varken sağ kanatta ilginç bir tablo ortaya çıktı. Şimdiki Peronist cumhurbaşkanı Christina Kirchner’i destekleyen Zafer için Cephe 2007 seçimlerine nazaran oy oranını çarpıcı şekilde arttırmakla kalmadı; aynı zamanda en yakın rakibine 38 yüzde puanı fark attı. Bunun temelinde ülkenin ekonomik durumunun 2007’den itibaren olumlu seyretmesi yatıyor. Ancak bu gidişat geçici. Dünya kapitalist sisteminin krizi, belki bugün değil ama yakın zaman içinde kaçınılmaz olarak Arjantin ekonomisini de vuracak. Kriz, devrimci yükselişler konusunda gayet idmanlı olan Arjantin işçi sınıfının daha büyük bölümü düzen sınırlarının dışına çekecek. FİT’ın başını çeken güç olan İşçi Partisi, tam da bu kriz günlerinde yaşanması muhtemel mücadelelerin önünü açmak için seçim faaliyetlerine sarılıyor ve yeni devrimci yükselişlerin taşlarını bugünden döşemek için çabalıyor.

 

Solun ve İşçilerin Cephesi’nin acil programı

Cephe 10 maddelik bir acil program temelinde kurulmuş bulunuyor. Aşağıda bu 10 maddeyi özetliyoruz:

  1. İşçi ailesinin geçimi için yeterli düzeyde bir asgari ücret (6.000 peso, bugünkü asgari ücret 2.300 peso).
  2. Ücretlerde eşel mobil (oynak merdiven).
  3. İşsizliğe karşı çalışma sürelerinin kısaltılması yoluyla işlerin paylaşılması temelinde mücadele.
  4. Güvencesizleştirmeye son.
  5. Dış borcun reddi.
  6. Bankaların, petrol sektörünün, madenlerin, telekomünikasyonun ve tarım ürünleri dış ticaretinin tazminatsız kamulaştırılması.
  7. Demiryollarının işçi denetiminde kamulaştırılması.
  8. Mariano Ferreyra cinayeti sorumlularının yargılanması ve cezalandırılması.
  9. Latin Amerika’nın sosyalist birliği.
  10. Arap devrimine destek, NATO Libya’dan dışarı, Filistin’e özgürlük

* Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Eylül 2011 tarihli 23. sayısında  yayınlanmıştır.