Fernas işçilerinin mücadelesi tüm işçilerin mücadelesidir: İşçilerin hayatı patronların ellerine bırakılamaz!

Fernas işçilerinin mücadelesi tüm işçilerin mücadelesidir: İşçilerin hayatı patronların ellerine bırakılamaz!

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun patronu olduğu Fernas Madencilik işçileri tüm engellemelere rağmen 53 gündür mücadelelerini sürüyor. Hakları için Ankara’ya yürüyen işçiler açlık grevlerinin üçüncü günündeyken patron Nasıroğlu işçilerle Soma’da görüşmeyi kabul etti.

Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan Fernas Madencilik’te çalışan işçilerinin Ağustos ayında Bağımsız Maden İş Sendikası’nda örgütlenmesinin ardından sendikaya üye olan işlerden altısı hukuksuzca işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler maden girişinde direnişe başladı. Kapı önünde direniş sürerken madende kısmi göçükler meydana geldi, içerideki işçiler hem atılan arkadaşlarının geri alınması hem de işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması talebiyle 26 Ağustos’ta sendikaları öncülüğünde iş durdurarak fiili greve başladı. Madencilerin 30 Ağustos’ta aile ve yakınlarıyla birlikte düzenledikleri eyleme jandarma saldırdı. İşçiler ve yakınları darp edildi. Bazı madenciler gözaltına alındı, Eylül ayına dek maden ocağı önünde ellerinde baretleriyle direnen madenciler, 13 Eylül’de Fernas Group’un Muğla Bodrum’da bulunan Cape Bodrum Luxury isimli oteli önünde eylem yaptı. Günlerce süren mücadeleden sonuç çıkmaması üzerine işçiler, 26 Eylül’de Soma’dan Ankara’ya yürüme kararı aldı. Yalın ayak yürüyen işçilerin karşısına defalarca jandarma ve polis çıktı. Tüm müdahalelere, baskılara, yasaklara ve engellemelere rağmen madenciler 2 Ekim’de Ankara’ya ulaştı. Siyasetçilerle görüşmeler yaparak taleplerini ileten madenciler baretlerini yere vurarak Ankara’yı inletti ancak seslerini patron AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na günlerce duyuramadılar.

Müzakere yolu mücadele ile açıldı

İşçiler 15 Ekim’de açlık grevine başladıklarını duyurdu. Açlık grevinin ikinci gününde işçiler zorla hastaneye götürülerek yeniden gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçiler saatler sonra serbest bırakıldı. AKP ve DEM Partili isimlerin araya girmesiyle AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu işçilerle görüşmeyi kabul etti. İşçiler de “müzakere yolunun açıldığını” duyurarak açık grevine ara verdi. 53 günlük mücadele sonunda işçiler 18 Ekim Cuma günü Soma’da patron AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’yla görüşecek.

Madencilerin sefalet ücretlerine, ağır çalışma şartlarına, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına karşı verdikleri 53 günlük mücadele bize bir kez daha gösterdi; Ermenek, Soma, Zonguldak maden katliamları kulaklarını madencilerin taleplerine tıkayan gözünü kâr hırsı bürümüş patronların eseridir. İş, aş ve hürriyet için mücadele eden işçinin karşısına dikilerek parmak sallayan istibdad, patronların anayasayı ve yasaları çiğnemesine göz yumuyor ve hatta patronları bu konuda cesaretlendiriyor. Nasıroğlu gibi başka patronlar da her koşulda istibdadın kendi yanlarında olduğunu biliyor.  

Tüm madenler işçi denetiminde kamulaştırılsın!

Madenler işçi sağlığının ve can güvenliğinin her an büyük risklerle karşı karşıya kaldığı ve aynı zamanda çalışma koşulları gereği yıpratıcı çalışma alanlarıdır. Tüm işyerlerinde olduğu gibi fakat en çok da madenlerde işçilerin sağlığı ve can güvenliği patronların inisiyatifine bırakılamaz. İşçinin sağlığı ve canı patronlar için birer maliyet kalemidir. Devlet ise işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini patronların maliyetlerini yükseltmeyecek şekilde çoğunlukla göstermelik olarak kağıt üstünde kalmasına göz yumuyor. Üstüne üstlük iş kazalarında, iş cinayetlerinde ve hatta 301 madencinin öldüğü Soma katliamında bile esas sorumlulara caydırıcı cezalar uygulamıyor. Tüm bunlar bir araya gelince madenler işçileri yavaş yavaş öldüren birer işyerine ama daha da öte sık sık yaşanan cinayetlerde olduğu gibi toplu mezarlara dönüşüyor.

Bu sebeplerle işçilerin çalışırken sağlığını ve hayatını koruyacak önlemleri sağlayacak tedbirler ancak işçi denetiminde layıkıyla alınabilir. Özel sektörün elinde, sermayenin denetiminde madenler işçi sınıfı için kanayan yara olmaya devam edecektir. Tüm madenler işçi denetiminde kamulaştırılmalıdır.

Şimdi birlikte yürümenin vakti!

Fernas Maden işçileri bugün maden işçileri ve tüm işçi sınıfını için önemli bir mücadeleyi veriyor. Anayasayı çiğneyip işçilerin sendika seçme hakkını gasbeden, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini yok sayan maden patronlarına karşı ses yükseltiyor, günlerdir mücadele ediyor. Şimdi Fernas işçilerinin ve ülkenin dört bir tarafında grevlerle, direnişlerle, eylemle mücadele eden tüm işçilerin, emekçilerin, çiftçilerin iş, aş, hürriyet için, onurlu bir gelecek için omuz omuza gelmesinin, birlikte yürümesinin vaktidir!