Polonez’de iş, aş, hürriyet yoksa boykot var! Neden boykot? Hangi ürünler ve firmalar hedefte? Boykot nasıl kazanır?

polonez boykot

Tekgıda-İş sendikası 20 bölgede eş zamanlı açıklamalarla tüm halkı Ürdün sermayeli et ve şarküteri ürünleri firması Polonez’i boykot etmeye çağırdı. Birçok ilde Tekgıda-İş şubeleri boykot çağrısı ile alana çıkarken İstanbul’da Şişli Cevahir AVM, Beylikdüzü Marmara Park AVM ve Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılan eylemlere Polonez işçileri de katıldı. Farklı sendika ve kitle örgütlerinin destek verdiği eylemlerde Devrimci İşçi Partisi de işçilerle birlikte boykot çağrısını yükseltmek için alanlardaydı.

Neden boykot? Neden Polonez ürünlerini tüketmiyoruz? 

İş, aş, hürriyet için direnen Polonez işçilerinin yalnız olmadığını gösterelim!

Polonez işçileri 3 ay önce insanca çalışma koşulları ve geçinebilecek ücretler için Tekgıda-İş sendikasına üye oldular. Polonez patronu önce 13 öncü işçiyi daha sonra da bu işten atmalara tepki gösteren sendikalı 133 işçiyi daha işten attı. Toplam 146 işçiyi “hırsızlık ve yüz kızartıcı suç” maddesi olan Kod 46’dan işten çıkararak patron sadece işçilerin kıdem tazminatı haklarını gasp etmedi aynı zamanda da işçilere iftira atarak onların onurlarıyla oynamaya kalktı. İşte bu sebeple Polonez işçileri işleri, ekmekleri ve onurları için 3 aydır direniyor. Polonez işçilerinin bu süre zarfında mücadelesi, aynı sorunları yaşayan milyonlarca işçinin hakları için bir mücadeleye dönüşmüştür. Polonez işçileri biber gazı yemiş, polis tarafından darp edilmiş, ters kelepçelerle gözaltına alınmış ama yılmadan mücadelelerini sürdürmüştür. Bu mücadele istibdadın baskısına karşı hürriyet isteyen tüm emekçi halkın ve ezilenlerin mücadelesidir. Polonez ürünlerini boykot etmek her şeyden önce bu haklı mücadeleyi hepimiz için veren Polonez işçilerinin yalnız olmadığını göstermek demektir.

Halk sağlığı yoksa boykot var! Sağlığın için Polonez ürünleri tüketme!

Polonez fabrikasında işten atılan 146 işçi işini en iyi şekilde yapan usta ve kıdemli işçilerdi. Onlar işten atıldıktan sonra Polonez patronu direnişi kırmak için kaçak ve gündelikçi işçilerle üretim yapmaya başladı. Normal zamanda bu fabrikada çalışacak işçilerin mutlaka hijyen eğitimi alması gerekiyor. İşçilerin sadece fabrika içindeki makinelerin ve iş aletlerinin temizliğine değil aynı zamanda kişisel bakımlarına da azami özen göstermesi zorunlu. 146 işçi tüm bu koşulları sağlayan kimisi 10 yıl kimisi 20 yıl deneyime sahip işçiler iken, işçi simsarlığı bürolarından gündelik getirtilen grev kırıcı işçiler, hijyen eğitimi almadan işe başlatıldıkları gibi, birçoğu “ne iş olsa yaparım” çaresizliği ile işçi simsarlarının eline düşmüş insanlar olduğu için bir gıda fabrikasının gerektirdiği özene de haliyle sahip değiller. Deneyimli işçiler işten atıldıktan sonra fabrikada üretim kapasitesi düştü ve fabrika siparişleri yetiştirmek için gerekli hijyen ve halk sağlığı kurallarını hiçe saymaya başladı. Bu koşullarda emekçi halkımıza sadece Polonez işçilerine destek olmak için değil, kendisinin ve sevdiklerinin sağlığı için de Polonez ürünlerini tüketmemesi tavsiye edilir.

Polonez boykotunu nasıl uygulayacağız? 

Hangi marketler Polonez satıyor? Hangi markalar Polonez ürünlerini kullanıyor?

Paketinde üretim yeri olarak “Trakya Et ve Süt Ürünleri Fabrikası-Çatalca/İstanbul” yazan tüm ürünler Polonez fabrikasında üretiliyor. Bu ürünler CarrefourSA, Migros, Metro, BİM, A101 gibi büyük market zincirlerinde yoğunlukla satılmakta. Bu ürünlerin çoğu Polonez markası ile satışa sunuluyor. Ancak Polonez fabrikasında başka markalar da üretilmekte. Örneğin Migros kendi markasıyla da hindi füme, piliç jambon, dana sucuk, hindi parça etli salam, dana jambon gibi ürünleri Polonez fabrikasında ürettiriyor. Yine BİM’de satılan Emin marka ürünlerden marka evlik dana sucuk, ışıl işlem görmüş dilimli sucuk ve baton sucuk Polonez fabrikasında da üretilmekte. Polonez’in kendi markasıyla sadece Metro marketler için ürettiği hindi kokteyl sosis, dana uzun sosis, dana kokteyl sosis gibi ürünler de var. 

Polonez’den yoğun şekilde mal tedarik eden şirketler içinde pizza markaları da öne çıkmakta. Bu markalar içerisinde Pizza Bulls, pizzalarında kullandığı tüm şarküteri malzemelerini Polonez’den tedarik ettiği için boykotun ana hedeflerinden biri. Polonez ürünleri kullanan firmalardan Dominos Pizza bu sebeple eylemlerle protesto edilmişti. Ancak firma yetkilileri sendikayla görüşmüş ve bu görüşmelerde Polonez ile ilişkilerini kestiklerini belirtmelerinin ardından eylemlere son verilmişti. Benzer şekilde boykot kampanyası ilan edilmeden hemen önce Tekgıda-İş sendikasıyla temasa geçerek bu konuda adım atan Migros, boykot açıklamalarında doğrudan hedef alınmadı. Ancak buna rağmen halen Migros raflarında satışta olan Polonez ve Migros marka şarküteri ürünlerini tüketmemeye devam ediyoruz. Boykot kampanyası kapsamında tüm zincir marketleri Polonez ürünlerini satmamaya çağırıyoruz ve bu ürünleri satmaya devam ettikleri müddetçe söz konusu marketlerin, boykot kampanyasının eylem alanları olacağı konusunda uyarıyoruz. Çünkü onlar Polonez ürünleri sattıkça Polonez işçilerinin ve emek dostlarının da Polonez gerçeklerini söz konusu marketlerden alışveriş yapan insanlara anlatmaları ve halkı bilinçlendirmeleri gerekecektir.

Boykota daha aktif bir destek için ne yapabiliriz?

Tabii ki ilk işimiz kişisel olarak Polonez ürünlerini ve bu ürünleri kullanan markaları tüketmemek ve bu konuda çevremizi bu konuda bilinçlendirerek boykota katmak olmalıdır. Ayrıca bulunduğunuz mahallede ya da çalıştığınız işyerinde Polonez ürünlerinin satıldığını tespit ettiğinizde bu ürünleri satanlara, sorumlu ve yetkili kişilere halk sağlığını gözetmeleri gerektiği hatırlatılmalı ve bu duyarlılığın işçilerin haklı mücadelesine de destek olmak anlamına geldiği anlatılmalıdır. Polonez ürünlerini satmamaları istenmelidir. Boykot kampanyası kapsamında zincir marketlerin önünde ya da Pizza Bulls gibi yoğun olarak Polonez ürünlerini kullanan markaların dükkanlarında yapılacak bildiri dağıtımlarına, sticker yapıştırma çalışmalarına katılmak, bu faaliyetleri kendi mahallemizde organize etmek boykota büyük katkı sunacaktır. Sosyal medyada Polonez ürünlerinin halk sağlığı açısından denetlenmesini talep etmek ve bununla birlikte işçilerin yaptığı eylem ve etkinlikleri takip ederek duyurmak anlamlı olacaktır.

Boykot etkili olur mu? 

Zafer işçinin üretimden gelen gücüyle emekçi halkın tüketimden gelen gücünü birleştirmekte!

Öncelikle mücadelenin bir bütün olduğunu unutmamalıyız. Polonez’e boykot kampanyası işçilerin üretimden gelen gücüyle emekçi halkın tüketimden gelen gücünü birleştiren bir çalışmadır. İlk 13 işçi işten atıldıktan sonra fabrikada kalan işçiler sendikal baskıları ve işten atmaları protesto ederek üretimi durdurdular. 133 işçi daha işten atıldı ama mücadele bitmedi ve daha sonra yapılan eylemler yeni işten çıkartmaların önüne geçti. Çalışma Bakanlığı sendikal sebeple toplu işten çıkartma yapıldığı için fabrikaya 2 milyon TL ceza kesti ve yöneticiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Son olarak Polonez patronu işten atamadığı sendikalı işçileri idari izne göndermekte çareyi buldu. Ancak bu fabrikanın üretim kapasitesinin ve kalitesinin daha da azalması demek. Ürdün sermayeli şirketin sendika düşmanlığı dolayısıyla katlanmak zorunda kaldığı maliyet bu şekilde yüz milyonlarca lirayı buldu. 

Şimdi boykot kampanyasıyla işçilerin üretimden gelen gücüne emekçi halkın tüketimden gelen gücünü katıyoruz. Amaç Polonez şirketini batırmak değil! Amaç patronların en çok önem verdiği şey olan kârlarından yakalamak. Böylece Polonez patronunu işçilerin haklarını vermeye ve atılan işçileri işe geri almaya zorlamak. İşçilerin direnişi ve emekçi halkın boykotu birlikte bu etkiyi yaratacaktır. Polonez firması, işçilerin haklarını vererek ve atılan işçileri geri işe alarak yeniden üretim kapasitesini ve kalitesini eski düzeylerine çıkarabilecektir. Yani işçiler onca olan bitenden ve onca yapılan haksızlıktan sonra bile bağcıyı dövmenin değil üzüm yemenin peşindedir.