Orta Vadeli Program’da emekçi halka kemer sıktırma ülkenin kaynaklarını tefeciye aktarma bütçesi!

Orta Vadeli Program’da emekçi halka kemer sıktırma ülkenin kaynaklarını tefeciye aktarma bütçesi!

Orta Vadeli Programla ilgili en çok tartışılan konular 2025’te yüzde 17,5’luk enflasyon hedefinin ya da yüzde 4 büyüme oranının tutturulup tutturulamayacağı üzerinde yoğunlaştı. Gerçekten de son yıllarda iktidar hiçbir hedefini tutturamadı. Enflasyon başta olmak üzere hedefler zaman geçtikçe hep olumsuz yönde revize edildi. Ancak esas tartışılması gereken konu bu değil. Orta Vadeli Program’ın özellikle devlet bütçesi ile ilgili kısmındaki rakamlar ve öngörüler İngiliz Mehmet’in halka kemer sıktırıp ülkenin kaynaklarını faiz olarak tefecilere aktaracağının itirafı niteliğinde. Bunun için Genel Devlet Dengesi tablosundaki gelir ve giderlere bakmak lazım.

Gidişatı iyi görebilmek için de enflasyon etkisi dolayısıyla toplam rakamlardan ziyade gelir ve giderlerin GSYİH’ye (milli gelire) oranına odaklanmak gerekli. Bu şekilde baktığımızda kemer sıkmayı vergi gelirlerinde ve faiz dışı harcamalarda görmek mümkün. Faiz dışı harcamaların tamamı milli gelire oranlandığında düşüyor. Vergilerin GSYİH’ye oranının ise 2024’te yüzde 17,1’den 17,4’e çıktıktan sonra 3 yıl içinde yüzde 18,3’e kadar yükseleceği öngörülüyor. Faiz dışı harcama kalemleri ise azalıyor. Yani devletin geliri artacak gideri azalacak. Peki bu fazla gelir nereye gidecek? Faize! Faiz harcamalarının milli gelire oranının 2023’te yüzde 2,9’dan 2024’te yüzde 3,1’e çıktığını 2025 yılında bu orana 0,2 puan daha eklenerek yüzde 3,3’e yükseleceğini görüyoruz. 2027 yılına kadar da faiz ödemelerinin GSYİH’ye oranının yüzde 3,1’in altına inmeyeceği toplam faiz ödemelerinin 2,5 trilyon lirayı aşacağı öngörülüyor.

Devrimci İşçi Partisi diyor ki:

İşçi düşmanı OVP çöpe! İngiliz Mehmet Go Home!

Kıdem tazminatının gaspına, esnek çalışma dayatmasına, sosyal güvenlik sisteminin tasfiyesine geçit yok!

Krizden çıkış için işçi sınıfının geçiş programı: İşsize iş, herkese aş, emekçi halka hürriyet!

  • Enflasyonla mücadele için ücretlere değil fiyatlara baskı!
  • Ücretlere her ay gerçek enflasyon oranında otomatik zam (eşel mobil)!
  • Aracının tefecinin kazandığı hal sistemi kaldırılsın! Büyük marketler kamulaştırılsın! Fiyatlarda devlet kontrolü! Üretici köylüye destek! Gıdada bolluk ve ucuzluk için tarım kooperatifleri ve devlet çiftlikleri!
  • İşten atmak yasaklansın! Ücretlerde kesinti, esnek çalışma olmaksızın iş saatleri azaltılsın! Mevcut işler çalışan nüfusa paylaştırılsın!
  • Küçülme adı altında, konkordato ya da iflas ilan ederek, sendikal sebeplerle işçi çıkartan işletmeler işçi denetiminde kamulaştırılsın!
  • Vergide adalet için temel ihtiyaçlardan KDV alınmasına son! Yoksulluk sınırına kadar işçi ücretlerinden alınan gelir vergisi sıfırlansın! Kurumlar vergisi arttırılsın! Para babalarına servet vergisi!
  • SGK işçi yönetimine! En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine!
  • SGK gelirlerini arttırmak için kayıt dışı istihdamla mücadele! Ücreti asgariden gösterip fazlasını elden veren ve düşük prim yatıran patronlara hapis cezası!
  • Dış borç ve küçük tasarrufçu hariç iç borç reddedilsin! Temel ihtiyaçlar için harcanmış kredi kartı borçları silinsin!
  • Faize değil emekçiye, emekliye, sağlığa, eğitime bütçe!
  • Bankalar kamulaştırılsın! Tek devlet bankası merkezi planlama!
  • Fabrikalar bankalar devletin devlet işçinin olacak!
  • Sermaye iktidarına son! Çözüm işçi emekçi hükümetinde!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2024 tarihli 181. sayısında yayınlanmıştır.