Devrimci Marksizm’in 57. sayısı Filistin, Lenin ve Polemikler dosyalarıyla raflarda

Devrimci Marksizm’in 57. sayısı Filistin, Lenin ve Polemikler dosyalarıyla raflarda

Devrimci Marksizm dergisinin 57. sayısı Ağustos ayında raflardaki yerini aldı. Bu sayı, Devrimci İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Devrimci Marksizm yazarı Levent Dölek’in Mart 2024 yerel seçimlerini sınıf siyaseti açısından ele aldığı oldukça kapsamlı bir yazı ile başlıyor. Dölek; bu yazı ile derginin 53-54. sayısında yer alan ve Türkiye siyasetindeki kamplaşmanın sınıfsal temellerini ortaya koyan yazısında kurduğu ekseni, Mart 2024 yerel seçimleri ile takip ediyor.

Bu yazıyı, Filistin meselesi konusundaki bir dosya izliyor. Dosya, Kutlu Dâne’nin kaleminden 7 Ekim’de El-Aksa Tufanı operasyonunun başlamasından bu yana geçen sürecin detaylı bir bilançosu ile başlıyor. Devamında Filistin davasının büyük lideri ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin kurucu önderi Corç Habaş’ın 1970 1 Mayısı’nda yaptığı “Devrim ve İşçiler” konuşmasının metni yer alıyor. Arapçadan çevrilen bu metin, 1 Mayıs 2024 tarihinde Devrimci Marksizm internet sitesinde yayınlanmasının ardından, Türkçe olarak ilk kez basılıyor.

Ölümünün 100. yılında Lenin dosyası bu sayıyla devam ediyor. Dosya iki çarpıcı çeviri ile başlıyor. İlk olarak, Trotskiy’in Britannica ansiklopedisi için hazırladığı Lenin maddesinin Türkçe çevirisi Devrimci Marksizm sayfalarında yer alıyor. Devamında Isaac Deutscher’in Lenin’i Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin 20. kongresinde hayal ettiği kurmaca yazısı okurlara çarpıcı bir sahne sunuyor. Dosyanın son yazısında ise Sungur Savran, Nâzım Hikmet şiirinde Lenin’in izini sürüyor.

Sayının son dosyası ise polemik yazılarından oluşuyor. Özdeniz Pektaş, son dönemde yeniden büyük bir popülarite kazanan Kemal Tahir’in, sanıldığının aksine anti-Marksist ve Batıcı bir düşünür olduğunu ortaya koyuyor. Hasan Refik ise 2023 yılı içerisinde İzmir’de Dünya Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı adındaki etkinlikte bir araya gelenlerin ne menem komünistler olduğunu dünyanın dört bir yanından örneklerle sergiliyor. Son olarak Sungur Savran, çok tartışılan Bir İhtilal Olarak Millî Mücadele kitabına, Kemalist ve sol liberal kamptan getirilen ve taban tabana zıt argümanlar öne süren eleştirilere güçlü bir cevap veriyor.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2024 tarihli 180. sayısında yayınlanmıştır.