Grev yasağını tanımayan Bekaert işçileri kazandı!
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu Bekaert İzmit Fabrikası’nda 13 Aralık’ta başlayan grev 18 gün sonra işçilerin zaferiyle sona erdi.
Grev süreci Bekaert’in İzmit ve Kartepe fabrikalarında gayet olağan bir şekilde başlamıştı. Birleşik Metal-İş ve Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş sendikası patronla oturduğu masada işçilerin beklentilerini karşılayan bir anlaşmaya varamadıkları için üretimden gelen güçlerini kullanmaya, greve gitmeye karar verdiler. Fabrikalara grev kararları asıldı, işçiler şalteri indirmeye hazırlandı. 13 Aralık’ta grev günü geldi çattı… Ancak üretim durmadan önceki gece, bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile işçiler grevlerinin milli güvenlik gerekçesiyle ertelendiğini öğrendi.
İstibdadın “erteleme” kararı verdiği bütün örneklerde olduğu gibi Bekaert grevinde de bu karar bir erteleme değil, grev yasağıydı. Yasa grevin ertelendiği 60 günün sonunda grevin tekrardan başlamasını değil, toplu sözleşmenin Yüksek Hakem Kurulu’na gitmesini buyuruyor. Yani işçinin sözleşme masasındaki en önemli kozunu, üretimden gelen gücünü gasp ediyor.
İşçinin iradesi karşısında grev yasağı hükümsüzdür
Hem Bekaert patronu, hem de işçi düşmanı istibdad için senaryo tanıdıktı. Grev yasaklanacak, sendika da sözleşmenin yüksek hakeme gidip tamamen patron lehine sonuçlanması yerine masada patronla uzlaşmayı yeğleyecekti. Bekaert işçisi ise bu böyle gitmez dedi!
İşçiler 13 Aralık sabahında grev çadırını kurdu. Grev gözcüleri görev yerlerini aldı. İşçiler birlik içinde fabrikalarının önünde, grev alanlarında buluştu. Fiili grev başladı! Bekaert işçilerinin ve Birleşik Metal-İş sendikasının iradesinin karşısında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi tamamen hükümsüz kaldı. Özçelik-İş sendikası bu süreçte işçilerin iradesini çiğneyen bir tavır içindeydi. İlk andan grev yasağını tanıma yanlısı olan Özçelik-İş’e rağmen Kartepe işçileri bir süre üretime devam etmedi, patron bunun üzerine ikinci bir teklifle geldi, Özçelik-İş yüzde 81’lik bu teklife imza attı.
Bekaert patronu Kartepe fabrikasında sarı sendika ile anlaşarak grevi kırmaya yeltendi. Ama 18 gün boyunca fiili grevi sürdüren İzmit Bekaert işçisi hem grev yasağını çöpe attı, hem de patronu masaya getirip, o masadan zaferle kalktı!
Mücadele edenler kazandı!
Birleşik Metal-İş sendikası ile Bekaert işvereni arasında imzalanan sözleşme ile işçiler ilk altı ay için saatlik ücretlerine yüzde 85’e varan zam, sosyal haklarına ise yüzde 100 zam aldılar. Sendika grev süresinin ücretlerinin işçilerden kesilmemesi ve tek bir işçiye dahi dokunulmaması konusunda da patronla anlaşma sağladı. Grevci Bekaert işçilerinin aldığı zam Kartepe fabrikasının imzaladığı sözleşmenin üstünde. Patronun ilk teklifinin, yüzde 50’nin ise çok üstünde. Görünen köy kılavuz istemez. Mücadeleyi ileri taşıyanlar, grev hakkına, üretimden gelen gücüne, örgütlülüğüne sahip çıkanlar kazandı!
Bekaert patronu ilk günden itibaren işçilere mesajlar atarak, yeri geldiğinde tek tek arayarak, işçilere tebligatlar yollayarak grevi kırmaya çalıştı. Valilik devreye girdi. Patron bu grev yasadışı dedi, işten atma tehdidini öne sürdü. Valilik bu grev yasadışı dedi, polis müdahalesi söylentileri dolaşmaya başladı. Bekaert işçileri grev haktır dedi! Grev hakkını grev yaparak savundu ve kazandı!
Devrimci İşçi Partisi daha ilk günden Bekaert işçisinin mücadelesinin yalnızca Bekaert patronuna karşı verilen bir mücadele olmadığını, Bekaert işçilerinin grev yaparak grev hakkını anayasaya yazdıran Kavel grevcilerinin izinde yürüdüğünü vurguladı. Bu grev tüm Türkiye işçi sınıfının greviydi. Bu zafer de tüm Türkiye işçi sınıfı için emsal olacak. Bekaert yolu açtı, işçi sınıfı o yolda yürüyecek. Sıra işçi ücretleri asgari ücret seviyesine gerilemiş MESS fabrikalarında! Vakit her yer Bekaert, her yer işgal, grev, direniş deme vakti!
Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2023 tarihli 160. sayısında yayınlanmıştır.