Tersane patronlarının yeni sınıf saldırısı: Hindistan’dan ucuz iş gücü getirmek!

Tersane patronlarının yeni sınıf saldırısı: Hindistan’dan ucuz iş gücü getirmek!

Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte sanayinin en zor ve en ağır sektörlerinden biri olan tersanelerde patronlar, işçi ücretlerini kısmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bütünüyle denetimsiz ve plansız çalışan tersanelerde patronlar, kâr hırsı ile her geçen gün yasadışı uygulamaları yaygınlaştırmaya çalışıyor. Alınmayan iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirleri, tam yatırılmayan sigortalar, eksik yatırılan fazla mesai ücretleri derken tersane patronlarının yeni projesi Hindistan’dan kaçak işçi getirip işçi ücretlerini ucuzlatmak oldu. Bu plan kapsamında Koloğlu Holding’e ait Sefine Tersanesi’nde Hindistan’dan getirilen ve kayıtsız, güvencesiz bir şekilde düşük ücretlere işbaşı yapan işçiler mesailerine başladılar.

Hindistan’dan işçi getirmek göçmen işçilere de Türkiye’deki tersane işçilerine de zarar verecek. Yasadışı göçmen işçi alımı durdurulsun! Sendikalar meydanlara, tersaneler işçi denetimine!

Hindistanlı işçiler konusu üzerine açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, bu durumun gerekçesi olarak tersane işçilerinin talep ettikleri ücretleri işaret etti. İTO başkanı da tersane patronları da yalan söylüyor. Çünkü patronlar tersanelerde çalışacak işçi değil, düşük ücretlerle sömürülecek işçi bulamıyorlar! Yazın sıcağında kışın soğuğunda geminin en dibine girip kaynak yapan, onlarca kiloluk boruları gemilerin içerisine taşıyıp montajlayan, çeliği kesip işleyen, raspa tozunu, boya tozunu her gün soluyarak çalışan tersane işçilerinin aldıkları ya da talep ettikleri ücretleri ağzına almak ne İTO bürokratlarının ne de tersane patronlarının haddinedir!

Sefine Tersanesi’nde başlayan ve başka tersanelere yayılması beklenen Hindistan’dan ucuz işçi getirme planı, çalışması çok tehlikeli olan tersanelerde kayıtsız ve denetimsiz çalışmayı yaygınlaştıracak, bu denetimsizlik Hindistanlı işçilerin canına mal olabilecek bir dizi işçi sağlığı ve iş güvenliği sorununun önünü açacaktır. Öbür yandan bu plan, tersane işçilerinin ücret talepleri karşısında patronların eline işçi ücretlerini bastıracak bir koz vermek demektir. Bu konuda gemi inşaat sektörünün en büyük sendikası olan Türk-İş’e bağlı Dok Gemi-İş sendikası Başkanı Necip Nalbantoğlu eleştirel açıklamalar yaptı. Ancak açıklama yapmak yetmez, harekete geçmek gerekir. Bugün Dok Gemi-İş sendikası, GEMAK, Sedef, Sefine, Tersan gibi Türkiye’nin en büyük tersanelerinde örgütlü durumdadır. Öyleyse Dok Gemi-İş sendikası derhâl başta Tuzla ve Yalova olmak üzere meydanları doldurmalıdır! Tersanelerde süregiden bu sömürü düzenine son vermek ise ancak tersane işçilerinin ortak mücadelesi ile mümkün olacaktır. On binlerce işçinin çalıştığı bu ağır sektör, patronların insafına terk edilemez. Tersanelerde güvenli ve güvenceli çalışmak için bütün tersaneler işçi denetimine!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mart 2024 tarihli 174. sayısında yayınlanmıştır.