Karaman Döhler’de grev başladı! Patron ve devlet yine işçilere karşı birleşti!

Karaman Döhler’de grev başladı! Patron ve devlet yine işçilere karşı birleşti!

Karaman’da bulunan Döhler fabrikasında yıllardır süren sendikalaşma mücadelesi 17 Mayıs günü itibarıyla greve dönüştü. Tek Gıda-İş sendikası dünyada meyve suyu sektörünün başını çeken bu Alman tekelinin Karaman’daki fabrikasında 2016 yılında örgütlenmişti. Ancak patron sendikal yetkiye itiraz edip 32 işçiyi işten atmıştı. Mahkeme süreci 5 yıl sürdü. Sonunda sendikanın yetkisi kesinleşti. Bu 5 yıl içinde patron arkasına devleti alarak sendikal örgütlenmeyi bitireceğini düşünüyordu. Ancak olmadı. İşçiler sendikalarıyla birlikte 5 yıl sonra Döhler’in karşısına çıktılar ve toplu sözleşme istediler.

Alman şirket toplu sözleşme masasına oturmak yerine 10 işçiyi daha işten çıkardı. Fabrika önünde direniş başlatan işçiler yasal süreci de takip ederek, 17 Mayıs’ta yasal grev kararını uygulamaya koydular. Ancak 5 yıldır işçilerin karşısına çıkan devlet-patron iş birliği grev sabahı da kapıda kendini gösterdi. İşçileri engelleyen polis, grev kırıcıların içeri girmesine yardım etti. İşçilerin yasal ve meşru grevinin önünde barikat kuran Karaman çevik kuvvet polisi, işçileri patron baskısıyla baş başa bıraktı. Patron birçok işçiyi baskıyla çalışmaya göndererek grevi kırmaya çalıştı. 

Karaman Döhler grevi Türkiye’deki istibdad rejiminin ve sömürü düzeninin tam bir örneğini sunuyor. Baskıcı ve keyfi istibdad yönetimi, milletin bekasını değil patronların çıkarını korumak için hareket ediyor. Ancak bu durum tüm emekçi halka bir şeyi hatırlatıyor. İşçiyi sömürenler nasıl kendi çıkarları için birleşiyorsa biz de öyle birleşmeliyiz. Eğer siyaset işin içinde olmasa, devlet Döhler patronuna arka çıkmasa yıllar öncesinden Karaman işçisi haklarını almıştı. Demek ki işçiler olarak siyasi bir mücadele de vermeliyiz. Sömürenlere karşı işçinin haklarını koruyan bir devlet istiyorsak, işçi sınıfı olarak siyasete ağırlığımızı koyacağız. Bu mücadelenin grev ve direniş alanlarında birleşmekten geçtiğini unutmayacağız. O yüzden diğer tüm grev ve direnişler gibi Döhler grevi de hepimizin grevidir.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2021 tarihli 140. Sayısında yayınlanmıştır.