Dün İliç bugün Gayrettepe: Patronlar işçi canını hiçe sayıyor!
Her gün en az 7 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği Türkiye, patronların işçilerin canını hiçe saydığı, işçilerin canı pahasına çalışmak zorunda kaldığı bir ülkeye dönüştü. Daha Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Madeni’nde yaşanan işçi katliamında toprak altında kalan 9 işçinin bedeni bulunmamışken bir katliam haberi daha geldi. Beşiktaş Gayrettepe’de 16 katlı binanın zemin ve kot 2 katında bulunan Masquerade Club adlı gece kulübünde tadilat sırasında yangın çıktı. Yangın sonucu tadilat işinde çalışan 29 işçi hayatını kaybetti, yaralı 2 işçinin tedavisi ise sürüyor.
Bu lüks gece kulübünün inşaat ruhsatı olmadığı, tadilat için gerekli izinleri almadığı, iş güvenliğine dair hiçbir önlem almadığı hatta aynı anda yüzlerce kişinin bulunabileceği eğlence mekânında acil çıkış yolu bile bulunmadığı ortaya çıktı.
Devlet ve belediye sorumlu
Göz göre göre gelen katliam sonrası DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Tabip Odası katliamı protesto etmek için yangının çıktığı Masquerade Club önünde basın açıklaması düzenledi. Basın metnini okuyan TMMOB İl Sekreteri Seyfettin Avcı, patronların kâr hırsıyla insan hayatını hiçe sayması karşısında görevini yerine getirmeyen devlet ve belediye yetkililerinin de, katliamdan patronlar kadar sorumlu olduğuna dikkat çekerek, “2008 yılında Davutpaşa’da yaşanan patlamadan, 2011 yılında OSTİM’de yaşanan patlamadan, 2012 yılında yaşanan Marmara Park AVM yangınından, 2017 yılında Bayrampaşa’da yaşanan patlamadan ders çıkartmayan ve sermaye ile kol kola yol alan iktidar ve belediye yönetimleri yaşanan bu katliamların asıl sorumlusudur” dedi.
Bağımsız komisyon kurulmalı
Yangın sonrası işletme patronu ve tadilat için ürün tedarik eden şirketlerin patronları gözaltına alındı ancak yangına ilişkin teknik inceleme yapmak isteyen TMMOB heyetine izin verilmedi. Bu durum 29 işçinin hayatını kaybettiği katliam ile ilgili ihmallerin boyutunun tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu da göstermiş oldu. Yaşanan bu katliamın sorumlularının tespit edilmesi, olayın soruşturulması, bu işin sorumlularından olan istibdada bırakılamaz. Bu katliam işçi sendikalarından ve meslek örgütlerinden oluşturulan bağımsız bir komisyon tarafından soruşturulmalıdır.
İş cinayetlerine çözüm: örgütlü mücadele
Bu düzende patronlar kâr rekorları kırarken işçinin payına ya çalışırken ölmek ya da çalışarak sefalet koşullarında yaşamak düşüyor. İş cinayetlerini önlemenin yolu örgütlülükten ve mücadeleden geçiyor. Şimdi işçi sınıfı olarak her zamankinden daha fazla örgütlü olmalı ve her işyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin işçi denetiminde sağlanması için mücadele etmeliyiz!