Antep sanayisi fiilî grev ateşiyle ısındı!

Antep sanayisi fiilî grev ateşiyle ısındı!

Antep Başpınar’da bulunan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde (GAOSB) 5 Şubat günü başlayan fiilî grev dalgası toplamda 11 fabrikaya yayıldı. Yaklaşık 7 bin işçinin üretimden gelen gücünü kullanarak iş bırakmasıyla patronların yüzde 50 veya daha altındaki ücret zammı dayatması kırıldı.

Antep sanayisinin patronları alışılagelmiş biçimde işçilerin örgütsüzlüğüne ve ırk veya mezhep temelli bölünmüşlüğüne güvenerek her ücret zammı döneminde sefalet ücretlerini işçilere reva görüyor. Son birkaç zam döneminde Antepli işçiler bu düzen böyle gelse de böyle gitmez diyerek, birlik içinde ve birbirinden öğrenerek mücadeleye atılıyor.

GAOSB’de geçtiğimiz yılın Temmuz ve Ağustos aylarında özellikle tekstil sektöründe ortaya çıkan fiilî grev ile mücadele yöntemi Şubat ayına da damga vurdu. Bu kez petrokimya sektöründeki işçiler de mücadeleye atıldı. 5 Şubat günü Ender Alüminyum fabrikası işçilerinin iş bırakmasıyla başlayan fiilî grevlere devamında 10 fabrikanın işçileri de katıldı. Bu grevlerin birçoğu işçiler için kazanımlarla sona erdi. Patronların asgari ücrete yapılan zam oranında bir ücret zammı dayatması kırılarak birçok fabrikada TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyon oranı olan yüzde 65 civarında zamlar kazanıldı.

Antep’teki fiilî mücadeleler, kazanımlarının yanında işçi sınıfının önüne çok önemli dersler de koydu. Çünkü grev sürerken veya işbaşı yapıldıktan sonra Kimpack ABY Plastik, Key Mensucat, Burteks Tekstil, Milat Halı ve Eruslu Stretch fabrikalarında toplamda onlarca işçi hırsızlık, güveni kötüye kullanmak, yapmakla görevli olduğu işleri yapmamak gibi suçlamalarla işten çıkarıldı. İşçi sınıfının sendikal örgütlülük oranı düşük olduğu Antep’te işçiler işten atmalara karşı daha fazla örgütlenip, mücadele ederek cevap verebilir.

Bu mücadelelerde daha kalıcı ve güvenceli kazanımlar elde etmenin yolu mücadeleci sendikalarda örgütlenmekten ve bu sendikalara sahip çıkmaktan geçiyor. Patronların karşısına daha kuvvetli çıkarak ve onları toplu iş sözleşmesi masasına oturtarak fiilî grevlerin başarısını bir ileri adıma taşıyabiliriz. İş, aş, hürriyet için tek yol örgütlü mücadele!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mart 2024 tarihli 174. sayısında yayınlanmıştır.