İtfaiye işçilerine sınıf dayanışması (06-01-2010)

Aksaray'daki Belediye-İş binası önünde toplanan yaklaşık bin işçi, sloganlarla Büyükşehir Belediyesi önüne doğru yürüyüşe geçti. Eyleme Tez Koop-İş, Tek Gıda-İş, Demiryol-İş, Deri-İş, Türk Metal, Hava-İş, Tes-İş, TEKSİF gibi Türk-İş'e bağlı sendikaların yanı sıra KESK ve TTB destek verdi. İşten atıldıkları için 141. gündür direnen Esenyurt Belediyesi işçileri, yine taşeronlaştırmayla işten atıldıkları için mücadele eden İBB'ye bağlı Ulaşım AŞ işçileri ve direnişleriyle bütün işçi mücadelelerine yol gösteren Tekel işçileri de eylemde yerlerini aldı.  

Polis ablukası altına alınmış İBB binasının önüne gelindiğinde, Türk-İş Genel Başkanı bir konuşma yaptı. Ülkenin her yanının işçi hakkı ihlalleriyle yandığını belirten Kumlu, itfaiye işçilerinin bu sefer de bu yangını söndürmek için mücadele ettiğini söyledi. Avrupa Birliği, demokratikleşme, sosyal diyalog laflarını ağzından düşürmeyen Hükümetin işçilerin örgütlenmesine, hak aramasına hiç tahammül göstermediğine dikkat çeken Kumlu, AKP'li belediyelerin itfaiye gibi alanları yandaşlarının çıkarları için satmak istediğini vurguladı. 

Kiralık işçi düzenlemesine, 4-C statüsüne, örgütlenmenin işten çıkarmalarla engellenmesine, işsizlik  fonunun amacı dışında kullanılmasına, vergi adaletsizliğine karşı olduklarını söyleyen Kumlu, "Biz alın terinin baş tacı edildiği, özgürce örgütlenebildiğimiz, yasakların olmadığı bir Türkiye istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Konuşması sık sık işçilerin genel grev talep eden sloganlarıyla kesilen Kumlu'nun hesap sormanın yerini sürekli olarak sandık olarak göstermesi, Türk-İş Başkanı'nın mücadelenin neresinde durduğunu açık bir şekilde gösterdi. 

"Tekel İşçisi, Direnişin Simgesi"

İtfaiye işçilerine destek vermek amacıyla Ankara'dan gelen 50'ye yakın Tekel işçisi coşkularıyla bütün eylemin havasını değiştirdiler. Eylemin öncesinden eylem sonuna kadar sürekli "İtfaiye Tekel Omuz Omuza", "İtfaiye İşçisi Yalnız Değildir" sloganları atan işçiler, Ankara'dan getirdikleri büyük bir ekmeği sınıf kardeşleriyle paylaştılar. Bayrak sopalarının ucuna limonlar takan, üzerinde sloganlar yazılı kefenler giyen Tekel işçileri adına iki kadın işçi kürsüye çıkarak işçileri selamladı. 

Ulaşım A.Ş işçileri de taşerona karşı direniyor

Eyleme dövizleriyle katılan İBB'ye bağlı metro ve tramvay işçileri de, taşeronlaştırma ve işten atma tehditlerine karşı verdikleri mücadeleyi sınıf kardeşleriyle ortaklaştıracaklarını duyurdu. 2004 yılında Demiryol-İş sendikasına üye olduklarını, bir süre sonra açtıkları dava ile de kadrolu işçi olmaya hak kazandıklarını belirten işçiler, bugün belediye tarafından bütün haklarından feragat edip taşerona geçmeleri için baskı gördüklerini söyledi. Bu baskılara karşı direnen işçilerden bugüne kadar 50'den fazlasının işten çıkartıldığını dile getiren işçiler, Yargıtay kararını uygulamayan belediyeye karşı eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu.

itfaiye_20100105.jpg